Românii cheltuiesc anual 650 mil. lei pe alimente bio. În pandemie apetitul s-a mai temperat. Segmentul bio reprezintă doar 1,2% din toată industria alimentară

Autor: Cristina Roşca 05.12.2020

Românii plătesc anual circa 650 de milioane de lei pe alimente bio, echivalentul a 1,2% din toată industria alimentară, arată calculele ZF pe baza cifrelor oferite de compania de cercetare de piaţă RetailZoom. Interesul pentru sănătate şi creşterea puterii de cumpărare au făcut ca înainte de pandemie această piaţă să crească puternic.

În pandemie apetitul pentru alimente bio s-a temperat, dar nu puternic, ritmul de creştere al vânzărilor de astfel de produse scăzând de la aproape 22% înainte de martie 2020, la 14,4% în perioada mai-octombrie versus aceleaşi luni din 2019.

Este interesant însă de observat că ritmul de creştere pentru produse nonbio a fost chiar peste acest nivel, respectiv 15,2%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019.

„Această evoluţie poate fi pusă pe seama unui cumul de factori. Pe de-o parte, este evident că pandemia a dus la turbulenţe uriaşe pe piaţa alimentelor, astfel că în această perioadă coşul de cumpărături a suferit schimbări. Pe de altă parte, românii au devenit mai atenţi la preţ“, spune Bogdana Gheorghe, managing director al Retail Zoom.

Între produsele bio şi cele non-bio comercializate în supermarketuri există o diferenţă de preţ destul de largă, unele dintre acestea fiind doar cu 20-30% mai scumpe, în timp ce altele ajung la un preţ aproape dublu.