Pe băncile facultăţilor din străinătate. Fulga Dinu, Immofinanz România: „Visul meu era să devin investment banker pe Wall Street.“

Autor: Alina-Elena Vasiliu 30.03.2021

Pe mulţi executivi locali, vârsta de 22 de ani i-a prins pe băncile facultăţilor, dar nu din România, ci de peste graniţe. Fulga Dinu, de pildă, country manager operations al dezvoltatorului imobiliar Immofinanz România, studia la New York, pentru a-şi obţine diploma în finanţe şi investiţii, pe care a şi luat-o doi ani mai târziu Summa cum Laude.

„Visul meu era să devin investment banker pe Wall Street, iar visul a devenit realitate când am terminat facultatea şi am obţinut un post de analist în divizia de sindicalizări a JPMorgan. Mă visam de atunci în poziţii-cheie, care să-mi permită implicarea directă în tranzacţii de anvergură, în care să-mi pot folosi atât skill-urile deprinse în facultate, cât şi creativitatea şi determinarea de a rezolva diverse situaţii.î

Imediat ce a revenit în România, a ajuns, rând pe rând, în poziţii-cheie din industria imobiliară „ atât în bănci, cât şi de partea cealaltă a baricadei „ având de-a face cu tranzacţii de răsunet şi putând cunoaşte profesionişti din această industrie.

„Consider ca am ajuns în carieră, până la acest moment, exact unde m-am visat, deşi drumul nu a fost scurt sau uşor, dar deosebit de interesant şi l-aş face oricând din nou cu mare plăcereî, spune Fulga Dinu.

Peste graniţe studia, la vârsta de 22 de ani, şi Florin Constantin, fondatorul firmei de recrutare de specialişti în agrobusiness Agxecutive. În 2002, era student la Drept şi emigrat în Franţa, ţara a cărei cetăţenie a şi luat-o între timp.

„Nu mă gândeam să mă mai întorc în România, deoarece climatul politic şi economic era unul foarte negativ. La 19 ani, când am plecat în Franţa, am făcut-o cu un bilet doar dus. Îmi doream să fac totuşi, chiar şi de la distanţă, ceva pentru ţara mea, care din exterior era extrem de prost percepută, aşa că am editat un blog cu ştiri economice în limba franceză (francezii nu prea citeau în engleză) despre oportunităţile din România.“

La 22 de ani, tot ce îşi dorea era să absolve o facultate în Franţa, unde a făcut Drept Internaţional şi un Master de Competitive Intelligence acolo, la Universitatea Jean Moulin „ Lyon 3. Tot în Franţa, a creat un start-up de consultanţă în afaceri cu focus pe relaţiile economice dintre Franţa şi România, dar şi alte ţări din regiunea Europei Centrale şi de Est.

Şi Cosmin Ghiţă, actualul CEO al Nuclearelectrica, a studiat în străinătate, astfel că, la 22 de ani, era în ultimul an de facultate în Statele Unite ale Americii şi se ocupa în paralel de un start. Tot atunci a făcut un internship la Chevron, în Washington DC, iar în fiecare dimineaţă, pe parcursul anului universitar, lucra la bibliotecă, pentru a face bani de buzunar.