România de calitate, un proiect ZF & Isopan: Adrian Gârmacea, Electric Plus: Tehnologiile de construcţii devin tot mai inteligente şi mai sigure şi în România. Producţia de ferestre şi geamuri termoizolante poate fi automatizată foarte mult

Autor: Alina-Elena Vasiliu 03.12.2020

În 2019, Electric Plus a avut o cifră de afaceri de 133 mil. lei (28 mil. euro), în creştere cu 6%.

Selectarea şi colectarea deşe­urilor şi proiectele de ecologizare sunt două dintre soluţiile asupra cărora companiile din domeniul construcţiilor îşi îndreaptă atenţia pentru a limita cât de mult posibil efectele derivate din activităţile lor asupra mediului încon­jurător.

„Avem puncte de colectare a deşeurilor periculoase, suntem atenţi la selectarea deşeurilor din procesul de producţie şi a celor periculoase. Anul trecut am plantat o livadă cu pomi fructiferi pe un teren în interiorul fabricii şi organizăm anual campanii de ecologizare la nivel local şi naţional“, spune Adrian Gârmacea, proprietarul companiei Electric Plus din Bacău, care produce tâmplărie termoizolantă.

Electric Plus a implementat procese auto­matizate la toate secţiile de pro­duc­ţie şi are astfel unul dintre cele mai per­formante centre de producţie din ţară.

„Din fericire, producţia de ferestre şi geamuri termoizolante poate fi automatizată foarte mult. Suntem în permanentă legătură cu arhitecţi şi cu noutăţile din domeniu. Punem mare accent pe tehnologizarea domeniului de construcţii.“

Adrian Gârmacea spune că a remarcat schimbări semnificative pe piaţa pe care activează în ultimii ani.

„Tehnologiile de construcţii devin tot mai inteligente şi mai sigure şi în România. Putem enumera Tehnologia modelării informaţiilor (BIM), care per­mite experţilor să revizuiască proiecte şi rezul­tate de analiză în timp real, îmbu­nătăţeşte planificarea şi creşte eficienţa, tehnologii de realitate augmentată (AR) sau realitate virtuală (VR), dronele mon­tate cu camere care pot fi utilizate pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra şantierului, maşinile şi utilajele in­teli­gente care pot efectua sarcini repetitive, tehnologii mobile şi cloud, care permit posi­bi­litatea de a accesa, mo­difica şi ges­tiona datele stocate pe servere la distanţă.“

Aceste tehnologii permit schimbul de date în timp real între toţi participanţii la un proiect, în timpul procesului de cons­trucţie a clădirii, pentru o mai bună cola­borare şi un schimb eficient de informaţii.

În ceea ce priveşte conceptul de „clădiri sustenabile“, Adrian Gârmacea spune că România se află în urmă faţă de cerinţele europene care presupun ca toate clădirile de interes public să îndeplinească norme de consum redus energetic.

„Viitorul acestor clădiri este luminos, dar lipseşte cu desăvârşire în România şi va lipsi pentru următorii cinci ani. Tehnologia şi produsele NZEB (near zero-energy buildings) există, dar gradul de penetrare în piaţă este aproape zero“, subliniază antreprenorul.

Electric Plus are peste 40 de francize Barrier în România, acesta fiind brandul sub care se vând produsele companiei. Printre oraşele în care se găsesc punctele de desfacere se numără Galaţi, Braşov, Focşani, Timişoara, Cluj-Napoca, Bucureşti, Caransebeş, Iaşi, Călăraşi, Bistriţa, Suceava şi Târgu-Mureş. În martie 2020, Electric Plus a deschis francize şi în Elveţia şi Belgia.

Producătorul din Bacău distribuie ferestre şi uşi PVC şi în Belgia, Marea Britanie, Franţa, Germania, Austria şi Italia, dar şi în Asia şi Africa, în special în nordul Africii şi Orientul Mijlociu.

În 2019, Electric Plus a avut o cifră de afaceri de 133 mil. lei (28 mil. euro), în creştere cu 6%. Profitul a fost de 6,8 mil. lei.