ZF 15 minute cu un antreprenor. Florian Niţu, managing partner Popovici Niţu Stoica & Asociaţii: Următoarea tranzacţie de peste 1 mld. euro ar putea veni în următoarele 12-18 luni din retailul tradiţional. În următorul an sunt aşteptate tranzacţii mari, în special în zona de energie, IT, telecom şi servicii financiare

Autor: Miruna Diaconu 04.12.2020

♦ Florian Niţu este de părere că efectele economice severe ale pandemiei se vor resimţi cu adevărat la sfârşitul trimestrului I din 2021, dar şi în trimestrul II al anului viitor.

Florian Niţu, managing partner al casei de avocatură Popovici Niţu Stoica & Asociaţii, spune că anul viitor vor exista mutări importante în piaţa de M&A din România, deal-uri de sute de milioane de euro. Mai mult, va mai veni în următoarele 12-18 luni şi o nouă tranzacţie de peste 1 mld. euro, cum a fost cea privind vânzarea operaţiunilor locale ale CEZ către fondul de investiţii australian MIRA, anunţată în toamna acestui an.

Florian Niţu a fost unul dintre cei care au declarat de mai multe ori în ultimii ani că această tranzacţie de peste 1 mld. euro va veni şi că energia este unul dintre domeniile unde ar putea să apară. Istoric, în România s-au semnat doar patru deal-uri peste acest prag, cea mai recentă mutare de asemenea amploare - înainte de CEZ - datând din 2008.

„Tranzacţia de 1 mld. euro a avut loc pentru că i-a venit momentul. Economia a crescut la nivelul la care o astfel de tranzacţie era naturală. Ar fi fost mai multe, dar dinamici adverse exterioare datelor economice le-au limitat. Dar vor mai fi, nu doar în energie, eu aş paria chiar pe retail, retailul tradiţional. Eu cred că acest sector va face posibilă o mare tranzacţie în următoarele 12-18 luni“, spune Florian Niţu, managing partner Popovici Niţu Stoica & Asociaţii, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Florian Niţu este de părere că domeniul energiei va genera la rândul său multe tranzacţii în anii următori, fiind un sector economic foarte bine plasat pentru investiţii, astfel că agenda verde europeană – Green Deal – va ajuta această piaţă în ceea ce priveşte investiţiile.

Anul viitor criza sanitară va influenţa în continuare piaţa de tranzacţii şi fuziuni din România, la fel ca în 2020, însă mai ales în primul semestru, urmând ca din a doua jumătate lucrurile să revină pe un trend ascendent.

“Logistica oricăror tranzacţii va fi afectată de pandemie în prima parte a anului, dar după aceea, din T2 2021 şi mai ales următoarele trimestre văd, multe dealuri lansate sau materializându-se în sectoare economice variate. Energia este unul dintre ele, urmată de IT, telecom şi servicii financiare. În concluzie, mesajul meu este unul încurajator, avem potenţial organic de creştere în multe domenii, avem acces la finanţare privată, jucătorii de tichet investiţional mare sunt pregătiţi să investească şi, în plus, avem acces la finanţare în proiecte publice şi de infrastructură, iar asta va avea un impact fundamental şi relativ rapid în toată economia“, precizează Florian Niţu.

El mai spune că, din punct de vedere al sectoarelor economice, 2020 a fost un an hibrid, asimetric în sensul în care au existat industrii care în această perioadă au mers bine, dar anumiţi jucători din domeniul respectiv au avut de suferit. La polul opus, au existat sectoare economice care au avut de suferit în pandemie, dar au fost cazuri de companii care au avut rezultate bune anul acesta în pofida acestui eveniment.

„Sunt jucători mari, din industrii importante, defavorizate de pandemie, care au avut totuşi rezultate bune. La polul opus, sunt jucători tradiţionali, cu portofolii puternice, cu structură de capital solidă şi cu acces la finanţare ieftină, chiar din sectoare care au beneficiat de potenţialul organic de creştere, care însă nu au avut rezultate“, spune Florian Niţu.

Un exemplu în acest sens sunt industria serviciilor medicale şi cea farma, care deşi sunt considerate sectoare favorizate în această criză, parametrii economici ai marilor jucători din industrie nu arată la fel de bine precum este aşteptat.

“Toată lumea vorbeşte de industrii favorizate de pandemie, discutăm de servicii medicale, farma în general, distribuţie. Dar în ciuda multiplelor tranzacţii care s-au făcut mai ales în zona de servicii medicale, sunt câteva companii importante faţă de care apetitul investiţional a scăzut semnificativ pentru că performanţele lor, cifrele lor nu sunt deloc atractive, iar impactul pandemiei a fost semnificativ. Ai spune că domeniile farma şi medical duduie, însă în realitate, dacă te uiţi la parametrii economici ai marilor jucători din distribuţia farma, aceştia nu arată foarte bine. Deci, nu orice deal în farma e un tichet spre succes investiţional şi nu tot ceea ce este în industria grea este o cale spre eşec“, explică Florian Niţu.

Avocatul este de părere că efectele economice severe ale pandemiei se vor resimţi cu adevărat în primele două trimestre ale anului viitor, după care lucrurile vor începe treptat să îşi revină. “O criză generează efecte pe cel puţin şase trimestre, asta este o medie standard, apare în toate măsurătorile. Noi nu am trecut de ciclul acesta de criză“. Apoi însă va urma o perioadă de investiţii masive şi creştere.

Popovici Niţu Stoica & Asociaţii este una dintre cele mai importante case de avocatură de pe piaţa locală, fiind totodată una dintre primele lansate în capitalism.