Guvernul spaniol ia în considerare adoptarea unei săptămâni de lucru de 4 zile: „Este o politică de viitor care le permite angajaţilor să îşi crească nivelul de productivitate”

Autor: Eduard Ivanovici 05.12.2020

Guvernul de la Madrid analizează reducerea orelor de muncă şi adoptarea unei săptămâni de lucru de 4 zile, a declarat vicepremierul Pablo Iglesias, conform Bloomberg.

Autorităţile iau în considerare reducerea numărului de ore muncite pentru a alimenta procesele de ocupare a forţei de muncă, a spus viceprim-ministrul în cadrul unui interviu realizat de televiziunea publică RTVE, adăugând că ministerul muncii studiază scurtarea cu o zi a săptămânii de lucru.

Orice propunere în acest sens va fi prezentată de guvern în cadrul aşa-ziselor dialoguri sociale cu sindicatele şi grupurile industriale din Spania.

Săptămâna acesta, Unilever a declarat că va începe să testeze săptămâna de lucru de 4 zile în Noua Zeelandă, procesul urmând să dureze aproximativ un an.

Mişcarea reprezintă un experiment prin care gigantul anglo-olandez vrea să afle dacă scurtarea săptămânii de lucru cu o zi va „aduce schimbări pozitive în ceea ce priveşte munca angajaţilor”, a spus Nick Bangs, directorul general pentru regiunea Noii Zeelande din cadrul Unilever.

Compania va evalua la sfârşitul procesului dacă va extinde măsura către întreaga forţă de muncă pe care o deţine la nivel global – circa 155.000 de angajaţi.

„Acum că trebuie să ne reconstruim economia, Spania se bucură de o oportunitate perfectă prin care poate adopta săptămâna de lucru de patru zile sau de 32 de ore. Este o politică de viitor care le permite angajaţilor să îşi crească nivelul de productivitate, dar şi sănătatea fizică şi mentală”, spune Íñigo Errejón, un politician al partidului spaniol Más País.