Groupama, Uniqa Asigurări, Uniqa Asigurări de Viaţă şi PAID au înfiinţat Patronatul Industriei Asigurărilor din România

Autor: Mircea Nica 03.12.2020

Groupama Asigurări, Uniqa Asigurări, Uniqa Asigurări de Viaţă şi PAID România au înfiinţat Patronatul Industriei Asigurărilor din România (PIAR), care are rolul de a susţine interesele membrilor în calitate de angajatori şi să facă domeniul asigurărilor mai atractiv pe piaţa muncii, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii PIAR.

”Odată cu lansarea acestui patronat, ne dorim să dăm încă un glas industriei de asigurări din România, la baza căruia să stea dorinţa noastră comună de a colabora şi de a ne implica activ în dialogul social, în vederea creşterii atractivităţii asigurătorilor pe piaţa muncii”, au declarat reprezentanţii PIAR.

De asemenea, prin afilierea în Confederaţia Patronală CONCODRIA, PIAR va face cunoscute interesele şi problemele cu care se confruntă piaţa asigurărilor din România privind dialogul social. Astfel, PIAR va deveni organismul abilitat din cadrul industriei asigurărilor care, conform legii, poate emite puncte de vedere în calitate de partener de dialog social. Prin urmare patronaul va prelua rolul de facilitator al dialogului social.

În continuare, membrii fondatori ai PIAR subliniază faptul că organizaţia patronală este complementară Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), iar membrii fondatori ai PIAR sunt în acelaşi timp şi membri UNSAR.

“Împreună cu organizaţia patronală, industria de asigurări va beneficia de o  o acoperire mai largă a intereselor sale şi de o mai bună reprezentare în dialogul cu toţi actorii sociali, într-un sector în care predictibilitatea şi stabilitatea legislativă sunt extrem de importante”, au declarat reprezentanţii UNSAR.

Printre primele iniţiative ale Patronatului Industriei Asigurărilor din România se numără identificarea iniţiativelor legislative care ţin de domeniul muncii şi impactează sectorul asigurărilor, precum şi luarea unor poziţii oficiale privind avantajele şi dezavantajele adoptării acestora.

"Alăturarea Patronatului Industriei Asiguratorilor din România celorlalte 13 sectoare ale economiei reprezentate în Confederaţia Patronală Concordia vine într-un moment în care este mai important decât oricând ca parteneriatul social să funcţioneze şi să susţină refacerea întregii societăţi după pandemia COVID 19”, a declarat Steven van Groningen, Preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia.

Până în acest moment şi alţi asigurători şi-au arătat interesul pentru aderarea la Patronatul Industriei Asigurărilor din România, acest lucru putând fi posibil pe tot parcursul anului următor, au mai adăugat reprezentanţii PIAR.