Deprecierea leului în faţa euro, doar 2% în 11 luni. Cursul nu a depăşit 5 lei/euro, amplitudinea deprecierii leului temperându-se

Autor: Claudia Medrega 04.12.2020

Piaţa valutară s-a temperat în oc­tom­brie şi noiembrie, după ce toamna a în­ceput cu tensiuni, luna septembrie adu­când o succesiune de maxime isto­ri­ce ale cursului leu/euro, cel mai re­cent vârf, de 4,8750 lei/euro, fiind în 25 septembrie.

Moneda naţională a închis primele 11 luni din acest an pe depreciere în faţa euro, cursul leu/euro de la finele lunii noiembrie, de 4,8735 lei/euro, fiind mai mare cu circa 2% comparativ cu nivelul de la sfârşitul anului trecut.

Însă, comparativ cu cotaţiile altor monede din regiune, cursul leu/euro a fost mai puţin volatil de la începutul anului 2020 până în noiembrie.

Pe parcursul întregului an 2019, de­pre­cierea leului în faţa euro a fost de 2,5%.

Privind retrospectiv evoluţia din 2020 se observă că odată cu extinderea pandemiei de COVID-19 la nivel internaţional s-au amplificat tensiunile şi pe piaţa valutară.

Un moment de referinţă din 2020 a fost 21 februarie, când cursul a depăşit în premieră pragul psihologic de 4,8 lei/euro, pentru ca presiunile de depreciere să continue în martie.

Totuşi, în aprilie-mai şi în perioada de vară (iunie-august), tensiunile pe piaţa valutară s-au mai temperat. Cursul de schimb leu/euro şi-a atenuat fluctuaţiile şi sub influenţa relativei ameliorări a sentimentului pieţei financiare internaţionale, dar şi pe fondul condiţiilor lichidităţii de pe piaţa monetară şi al diferenţialului ratei dobânzii, după cum a explicat BNR.