Ambasadorul SUA la Bucureşti: Preşedintele Exim Bank US va sosi luni pentru discuţii dintre guvernul României şi bancă pentru finanţarea proiectelor de energie şi infrastructură. Intenţia este de a sprijini investiţiile strategice în România şi de a asigura linii de finanţare de 7 mld. dolari

Autor: Cristina Bellu 04.12.2020

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA la Bucureşti, a anunţat că preşedintele Exim Bank US, Kimberle Reed, va sosi luni în Capitală pentru a discuta acordul dintre guvernul României şi bancă privind finanţarea proiectelor de energie şi infrastructură.

”Intenţia Exim US este de a sprijini investiţii strategice în România şi de a asigura linii de finanţare de aproximativ 7 miliarde de dolari”, a spus Adrian Zuckerman prezent într-o vizită de lucru la Porţile de Fier, alături de Virgil Popescu, ministrul economiei.

În luna octombrie, Adrian Zuckerman a anunţat că România va încheia cu Stalele Unite un acord privind finanţarea cu 8 mld. dolari, cel mai mare pachet de finanţare primit vreodată, pentru reabilitarea centralei nucleare de la Cernavodă, respectiv construcţia reactoarelor 3 şi 4 şi reabilitarea reactorului 1.

”Încurajez Hidroelectrica să se implice în proiecte verzi, şi vreau să cred că societatea îşi va diversifica sursele de producere a energiei, că va trece şi la energie solară şi eoliană. Hidroelectrica este perla coroanei energiei româneşti, aşa cum am mai afirmat-o. Este o companie verde şi vreau să rămână verde”, a completat Virgil Popescu, ministrul economiei.

În acelaşi context, Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, a adăugat că Hidoelectrica manifestă toată dorinţa de colaborarea cu firme din Statele Unite pe proiecte de anvergură, ca parteneri.

”Avem planuri ambiţioase într-un domeniu care este nu doar profitabil, ci şi într-o continuă dezvoltare, direcţia fiind cea a energiei regenerabile”.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a înregistrat în primele nouă luni din 2020 afaceri de 2,8 miliarde de lei, în scădere cu 16% faţă de aceeaşi perioadă din 2019, în timp ce profitul net s-a diminuat cu 4% la 1,26 miliarde de lei.