Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant din Bucureşti

Autor: Business Magazin 05.12.2020

Cea mai de succes poveste din imobiliarele româneşti a început în Iaşi, în urmă cu 20 de ani, odată cu deschiderea primului centru comercial din afara Bucureştiului şi a celui de al doilea mall al ţării.

De atunci, investiţiile Iulius, dezvoltatorul imobiliar creat de antreprenorul ieşean Iulian Dascălu, au continuat, s-au diversificat, au crescut, au depăşit graniţele oraşului de origine, ajungând, cu proiectele deja dezvoltate şi cele ce urmează să fie lansate, la o valoare totală de peste 1 miliard de euro. Planurile dezvoltatorului ieşean nu se opresc însă aici şi urmează să culmineze cu o investiţie gigant – de data aceasta în Capitală – ce se anunţă a fi cel mai mare proiect imobiliar al României.

Viziunea Iulius nu s-a schimbat în toţi aceşti ani de la inaugurarea primului mall, ci a fost mereu în consens cu reperele de dezvoltare internaţionale la care ne raportăm, realizând proiecte complexe de regenerare urbană, în adevăratul sens al cuvântului. Activitatea Iulius este definită prin construirea unor proiecte relevante pentru comunitate, în care oamenii să se regăsească, să îşi petreacă timpul, să evolueze profesional şi să-şi atingă potenţialul”, descriu reprezentanţii grupului Iulius reperele după care s-au ghidat în activitatea companiei.

Cunoscut drept unul dintre cele mai discrete personaje din businessul românesc, povestea de succes a lui Iulian Dascălu este scrisă de proiectele Iulius dezvoltate în cele două decenii de existenţă ale grupului.

Istoria Iulius a început cu proiectul Iulius Mall Iaşi, care, la vremea deschiderii, în anul 2000, a fost primul mall din afara Bucureştiului şi al doilea din ţară. În prezent, compania este cel mai mare dezvoltator şi operator de proiecte mixte din România, cu un portofoliu operaţional care cuprinde peste 300.000 mp de spaţii de retail şi 146.200 mp de spaţii office clasa A.

De-a lungul timpului, grupul Iulius a revoluţionat piaţa autohtonă de real estate şi a implementat concepte în premieră în România: după Iulius Mall, a urmat primul ansamblu urbanistic multifuncţional, Palas Iaşi. Treptat, compania a transformat conceptul de centru comercial într-o reţea formată din patru shopping mall-uri regionale (în Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca, Suceava), Palas Iaşi - primul proiect mixt din România, Iulius Town Timişoara - primul proiect mixt din vestul ţării.

În 2008, grupul Iulius a început expansiunea şi pe segmentul office, unde s-a extins la nivel naţional cu brandul United Business Center. În prezent, Iulius se află în topul naţional al companiilor care dezvoltă şi operează clădiri de birouri clasa A, cu un portofoliu care cuprinde 12 clădiri operaţionale (6 clădiri la Iaşi, 3 la Cluj-Napoca, 3 la Timişoara), cu o suprafaţă totală închiriabilă de peste 146.200 mp.

Oraşele din oraş, repere în real estate-ul românesc

Cu un trafic anual de peste 68 milioane de vizitatori, proiectele companiei sunt lidere de piaţă la nivel regional. „Palas Iaşi şi, mai recent, Iulius Town Timişoara au confirmat aşteptările noastre, în sensul că aceste mari dezvoltări au reconfigurat oraşele, au devenit noi poli urbani şi au oferit infrastructura necesară dezvoltării întregii regiuni, pentru că oamenii găsesc aici tot ceea ce au nevoie şi se identifică cu un stil de viaţă facil, modern şi actual”, spun reprezentanţii companiei.

Ansamblul Palas este primul proiect mixed-use din România şi cea mai mare investiţie din regiune. Acesta este un proiect regional, fiind principala destinaţie de petrecere a timpului liber pentru locuitorii Iaşiului, ai judeţelor învecinate, dar şi al celor din Republica Moldova. În 2019, traficul înregistrat a fost de aproximativ 19 milioane de persoane.

„Palas Iaşi a urmărit revitalizarea socială, economică, urbanistică şi turistică a Iaşiului, precum şi reabilitarea centrului istoric, prin punerea în valoare a vestigiilor descoperite în urma lucrărilor de construcţie, dar şi a Palatului Culturii, clădirea simbol a Iaşului”, spun reprezentanţii companiei. Acolo se regăseşte şi cea mai frumoasă grădină cu caracter public din Iaşi, în urma unei investiţii în valoare de peste 2,5 milioane de euro. Conceput de peisagişti români şi italieni, întregul spaţiu verde de la Palas – de 50.000 mp – este de inspiraţie renascentistă, după modelul celebrelor grădini de la Versailles şi Schönbrunn.

Un alt proiect regional este Iulius Town din Timişoara – acesta se adresează Timişoarei, clienţilor din judeţele limitrofe şi celor din ţările din proximitate, Serbia şi Ungaria. Pe segmentul office, Iulius Town integrează trei clădiri de birouri clasa A operaţionale, cu o suprafaţă însumată la 50.000 mp. În prezent, aici îşi desfăşoară activitatea aproximativ 30 de companii, cu peste 5.000 de angajaţi. Potrivit reprezentanţilor grupului Iulius, Iulius Town a presupus investiţii semnificative în infrastructură, în valoare totală de 13 milioane de euro. Străzile din proximitatea proiectului au fost lărgite şi modernizate, un tunel auto cu două benzi pe sens, care traversează ansamblul, contribuie la fluidizarea traficului din zonă, iar toate aceste investiţii au fost donate municipalităţii.

CITITI AICI MATERIALUL INTEGRAL