Cele mai mari exituri făcute de antreprenori români versus cele mai puternice afaceri rămase sub controlul fondatorilor

Autor: Cristina Roşca 07.12.2020

Cel mai recent exit făcut de un antreprenor datează de circa o săptămână şi este cel prin care Doina Cepalis a vândut unui grup suedez Te-Rox, care produce scaune auto pentru copii.

În ultimii 20 de ani, dar cu precădere în ultimii cinci, câteva sute de antreprenori locali au decis să îşi vândă afacerile construite în capitalism unor investitori strategici sau financiari de peste hotare.

Multe dintre aceste deal-uri sunt evaluate la peste 5 mil. euro, dar sunt şi cel puţin 13 tranzacţii semnate în România şi evaluate la 100 de milioane de euro sau peste acest prag. E vorba de achiziţii care au avut la vânzare antreprenori locali, oameni de afaceri care au făcut exit total din businessurile pe care le-au creionat în capitalism.

Cel mai recent exit făcut de un antreprenor datează de circa o săptămână şi este cel prin care Doina Cepalis a vândut grupul Te-Rox, care produce scaune auto pentru copii, unui grup suedez. Tranzacţia este evaluată la sub 10 milioane de euro, având ca obiect trei fabrici cu afaceri de 30 mil. euro şi 900 de salariaţi.

La polul opus, există în continuare businessuri controlate de oameni de afaceri locali care sunt lider de piaţă sau în top trei jucători pe domeniul lor.

Cele mai puternice zece companii antreprenoriale de pe plan local au obţinut anul trecut afaceri cumulate de 32,4 mld. lei, cu 12,5% mai mari decât în 2018.

Aceste businessuri ce angajează sute sau chiar mii de oameni fiecare şi 33.500 de salariaţi în total sunt toate profitabile. Ba mai mult, majoritatea sunt lider de piaţă în segmentul lor, iar dacă nu ocupă locul unu atunci clar sunt pe podium. Câteva exemple în acest sens sunt Dedeman (bricolaj), Fildas Trading (distribuţie farma) şi Altex (retail electroIT).