DOCUMENT. Care sunt condiţiile ca USR-PLUS să intre la guvernare: impozit zero pe salariul minim, fără pensii speciale, şcoala de la 8 la 5, masă caldă şi şcoală după şcoală, 300 de parlamentari, primari în două tururi şi reforma electorală. Vedeţi AICI documentul complet

Autori: Ştefan Stan , Răzvan Botea 07.12.2020

Alianţa USR PLUS a anunţat astăzi că este gata să-şi asume guvernarea alături de PNL şi UDMR pentru reformarea României. Dan Barna şi Dacian Cioloş, copreşedinţii USR PLUS, au prezentat un document intitulat „Revoluţia bunei guvernări”, baza de negociere pentru formarea viitoarei coaliţii de guvernare.

„Vreau să le transmit alegătorilor că noi am înţeles mesajul şi că suntem conştienţi de faptul că viitorul Guvern va trebui să ia în considerare aşteptările tuturor cetăţenilor României, îngrijorările şi întrebările lor. Va trebui mai multă empatie, transparenţă şi o comunicare mai bună.
Avem acum o responsabilitate mare faţă de guvernare şi faţă de majoritatea parlamentară. Noi, USR PLUS, ne-am formulat deja priorităţile. Sunt măsurile cu care noi am mers în campanie, o sinteză a celor 40 de angajamente de guvernare, cele mai importante lucruri care vor trebui să se regăsească în viitorul program de guvernare. În legătură cu viitorul premier, credem că este esenţial să susţinem un candidat credibil. Acest lucru va fi discutat la negocierile şi consultările cu preşedintele, nu negociat la televizor. Este clar, însă, că acest candidat trebuie să aibă capacitatea de a uni forţele reformiste de dreapta. Din punctul nostru de vedere, e nevoie de un nou început după aceste rezultate. USR PLUS este gata să-şi asume guvernarea alături de PNL şi UDMR. Este important să venim cu un plan de reforme care să dea predictibilitate românilor şi României, cât mai repede”, a declarat preşedintele Renew Europe, Dacian Cioloş, copreşedinte USR PLUS.

„Mesajul pe care ni l-a transmis electoratul este acela că nu se poate face o guvernare reformatoare fără USR PLUS şi acesta este un mandat pe care ni-l asumăm. În egală măsură, e foarte clar că aşteptările oamenilor sunt mai mari chiar decât mesajele pe care am reuşit să le transmitem şi aceasta ar putea fi o explicaţie la participarea redusă la vot. E important ca în următoarele trei-şase luni să vină câteva dintre acele măsuri şi angajamente pentru care cetăţenii ne-au acordat votul lor. Vor fi decizii ferme pe care le vom solicita în următoarea coaliţie de guvernare. Este posibilă formarea unei majorităţi decente din USR PLUS, PNL şi UDMR, o majoritate care să poată să ducă la îndeplinire aceste angajamente ale USR PLUS şi ale României, legate de pensiile speciale, de eliminarea imunităţilor şi altele. Este public deja documentul cadru cu care ne aşezăm la masă cu PNL, tocmai pentru a arăta că prioritatea şi responsabilitatea noastră sunt legate în zilele următoare de constituirea acestei coaliţii de guvernare”, a declarat Dan Barna, copreşedintele USR PLUS.

Vedeţi mai jos principalele prevederi ale documentului. 


Alianţa USR PLUS propune ca negocierile să se desfăşoare în următoarele etape:
1. Agrearea obiectivelor de politici publice comune
2. Agrearea structurii guvernamentale
3. Agrearea mandatelor obţinute de fiecare partener şi a obiectivelor asumate pentru fiecare portofoliu

Câteva dintre obiectivele de politici propuse pentru protocolul extins al coaliţiei de guvernare, obiective care decurg din angajamentele USR PLUS:

O Românie fără hoţie
1. Fără penali în funcţii publice. Pe termen scurt (primele 100 de zile): votarea în Parlament a iniţiativei civice susţinute de peste 1 milion de români. Pe termen mediu (primul an): organizarea referendumului de revizuire a Constituţiei.
2. Fără pensii speciale. Pe termen scurt (primele 100 de zile): votarea în Parlament a proiectelor de lege de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari, respectiv pentru aleşii locali. Pe termen mediu (primul an): angajarea dialogului cu celelalte categorii beneficiare de pensii speciale şi pregătirea legislaţiei aferente. Pe termen lung (2-4 ani): dezbatere publică şi parlamentară şi adoptarea legislaţiei.
3. Să nu mori cu dreptatea în mână. Pe termen scurt (primele 100 de zile): desfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor, eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraţilor. Pe termen mediu (primul an): asigurarea suportului logistic necesar pentru DNA şi DIICOT (alocări bugetare şi proces transparent de achiziţii publice şi recrutare personal), informatizarea sistemului de Justiţie.

Un stat reformat
1. 300 de parlamentari, primari în două tururi şi reforma electorală. Pe termen scurt (primele 100 de zile): 300 de parlamentari, alegeri în două tururi pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene, creşterea numărului de parlamentari ai Diasporei. Pe termen mediu (primul an): extinderea votului prin corespondenţă şi la votul intern. Pe termen lung (2-4 ani): introducerea votului electronic şi trecerea la un sistem de vot pe bază de liste deschise.
2. Transparenţă totală. Pe termen scurt (primele 100 de zile): adoptarea în Camera Deputaţilor a proiectului USR PLUS privind accesul la informaţiile publice. Pe termen mediu (primul an): publicarea tuturor contractelor de achiziţii publice, platformă de transparenţă bugetară totală cu toate cheltuielile defalcate.
3. O Administraţie în slujba cetăţeanului: Fără mii de agenţii, Fără baroni locali, Primării mai puţine şi mai eficiente, O Românie fără impostură.
4. Cetăţenie digitală. Pe termen scurt (primele 100 de zile): Legea cărţii de identitate electronice şi legea domiciliului electronic, clarificarea rolului juridic al punctului de contact unic electronic. Pe termen mediu (primul an): normele de implementare şi pregătirea implementării. Pe termen lung (2-4 ani): implementare.

Sănătate cu prioritate
1. Fondul de finanţare pentru o infrastructură sanitară modernă. Pe termen scurt (primele 100 de zile): pregătirea şi adoptarea documentelor de politică publică privind implementarea şi finanţarea. Pe termen mediu (primul an): pregătire proiecte finanţate de UE, decizie alocări bugetare, implementare. Termen lung (2-4 ani): implementare.
2. Stimulente pentru a ne menţine sănătoşi, nu bolnavi. Pe termen scurt (primele 100 de zile): pregătire strategie de prevenţie în sănătate, inclusiv mecanisme de implementare şi finanţare. Pe termen mediu: adoptare strategie şi legislaţie primară şi secundată, proiecte finanţate UE, implementare. Pe termen lung (2-4 ani): implementare.
3. Dreptul de a alege în sănătate. Pe termen mediu (primul an): pregătire şi adoptare documente de politică publică, adoptare legislaţie primară şi secundară. Pe termen lung (2-4 ani): implementare.
4. Acces garantat la medicamente esenţiale. Pe termen scurt (primele 100 de zile): adoptarea legislaţiei şi aplicarea celei existente. Pe termen mediu şi lung: implementare.
5. Siguranţa pacientului pe primul loc. Pe termen scurt (primele 100 de zile): pregătire document de politică publică. Pe termen mediu (primul an): adoptarea documentului de politică publică şi a legislaţiei primare şi secundare, decizii de finanţare, inclusiv proiecte finanţate de UE, implementare. Pe termen lung (2-4 ani): implementare.
6. Medic şi pacient la un click distanţă. Pe termen scurt (primele 100 de zile): pregătire document de politică publică privind constituirea unui fond de inovare în sănătate, inclusiv sursele de finanţare. Pe termen mediu (primul an): adoptarea documentului şi a legislaţiei primare şi secundare, decizii de finanţare, inclusiv proiecte finanţate de UE. Pe termen lung (2-4 ani): implementare.

Educaţie ca la carte
1. Fără politică la şcoală. Pe termen scurt (primele 100 de zile): analiza situaţiei numirilor de inspectori şi directori de şcoli, modificarea criteriilor de numire pentru deschiderea profesiei şi implicarea absolvenţilor de masteruri educaţionale. Pe termen mediu (primul an): modificarea Legii educaţiei şi a legislaţiei secundare. Pe termen lung (2-4 ani): implementare.
2. Dreptul de a alege în educaţie. Pe termen scurt (primele 100 de zile): pregătirea şi adoptarea documentului de politică publică. Pe termen mediu (primul an): adoptare legislaţie primară şi secundată. Pe termen lung (2-4 ani): implementare.
3. Şcoala de la 8 la 5, masă caldă şi Şcoală după şcoală. Pe termen scurt (primele 100 de zile): pregătirea şi adoptarea documentului de politică publică. Pe termen mediu (primul an): pregătire proiecte finanţate de UE, decizie alocări bugetare, implementare. Pe termen lung (2-4 ani): implementare.
4. Sprijin pentru şcoala online. Pe termen scurt (primele 100 de zile): pregătirea şi adoptarea documentului de politică publică. Pe termen mediu (primul an): pregătire proiecte finanţate de UE, implementare. Pe termen lung (2-4 ani): implementare.

În ceea ce priveşte organizarea Guvernului, Alianţa USR PLUS propune ca ministerele să fie organizate sub formă de clustere, în jurul unui obiectiv mare de politici.

Structura propusă:
Cluster I „România puternică şi credibilă” - Externe (include Diaspora), Interne, Justiţie, Apărare
Cluster II „România modernă şi verde” - Dezvoltare şi investiţii publice (include fonduri europene, care nu sunt o activitate în sine, ci o sursă de fonduri pentru dezvoltare), Cercetare, inovare, Antreprenoriat şi adaptare economică, Tehnologiile viitorului, Infrastructură, Finanţe, Gestionarea avutului public (companii de stat şi alte active), Agricultura şi spaţiul rural, Mediu, Tranziţie energetica, Turism
Cluster III „România bună cu toţi cetăţenii ei” - Politici Sociale, Relaţii de muncă şi politici de angajare, Sănătate, Educaţie, Cultură, Cetăţenie activă şi tineret, Sport
Cluster IV Buna Guvernare – coordonarea politicilor transversale de la centrul guvernului - Cancelaria Guvernului, Secretariatul General al Guvernului.

Vedeţi AICI documentul integral