De ce angajaţii din industria alimentară au salarii cu 3.000 de lei mai mici decât cei din industria tutunului: „Multe din fabricile industriei alimentare sunt în zone rurale, nu au infrastructură, nici de transport, nici de utilităţi“. Producător: „România este exportator de gaze naturale, dar fabrica noastră primeşte gaz cu cisterna, la preţ triplu“

Autor: Florentina Niţu 08.12.2020

Industria alimentară, un sector în care lucrează 170.000 de per­soane, oferă printre cele mai mici salarii din zona de pro­duc­ţie, astfel că un angajat dintr-o fabrică de lapte, me­ze­luri sau pâine are câştig me­diu net lunar de numai 2.200 de lei, mai puţin de jumă­ta­te faţă de un an­gajat din industria tutu­nului, arată da­tele de la Institutul Naţional de Statistică.

„Profitabilitatea industriei alimen­tare este mult mai mică decât cea a tutunului. Un alt motiv este aşteptarea din partea unui segment al populaţiei ca hrana să fie foarte ieftină şi situaţia aceasta a dus la o spirală a lipsei calităţii şi a lipsei investiţiilor, a scăderii perfor­manţelor companiilor şi focus pe scăderi sau tăieri. (...) Industria tutunului şi-a concentrat producţia în oraşe mari, beneficiază de infrastructură, de trans­port public pentru angajaţi, de utilităţi. Multe din fabricile industriei alimentare sunt în zone rurale şi nu au aceste facilităţi“, spune Adrian Cocan, manager de proiect al Lăptăria cu caimac.