Premierul Ludovic Orban şi-a anunţat demisia. Premier interimar a fost desemnat ministrul apărarii Nicolae Ciucă. Preşedintele Klaus Iohannis: Partidele de dreapta au câştigat peste 50% din voturi. Viitorul guvern va fi fără PSD

Ziarul Financiar 08.12.2020

Premierul Ludovic Oban şi-a anunţat demisia în urma scorului neaşteptat de slab al PNL în alegeri. De fapt, nu scorul PNL a fost slab, ci aşteptările acestui partid au fost prea înalte.

„Îmi închei mandatul de premier după un an şi o lună în care România s-a confruntat cu o perioadă extrem de dificilă, în care românii s-au confruntat cu o pandemie şi o criză economică fără precedent“, a spus premierul demisionar, unul dintre liberalii vechi şi cu multă experienţă politică.

Nicolae Ciucă, actualul ministru al apărării, a fost numit premier interimar de preşedintele Klaus Iohannis.

Declaraţia premierului Ludovic Orban a fost anunţată public la o oră după ce preşedintele Klaus Iohannis şi asumat, parţial, eşecul PNL în alegerile de duminică. Luni seară, în prima apariţie publică de după alegeri, el a susţinut că partidele de dreapta au câştigat peste 50% din voturi: „În acest fel, PSD-ul poate să rămână în afara deciziei politice“.

Preşedintele Klaus Iohannis

Şeful statului a spus, fără echivoc, că guvernul va fi format din partidele de dreapta, fără participarea PSD. Preşedintele este cel care desemnează un candidat pentru poziţia de premier care are mai apoi sarcina de a forma o coaliţie de guvernare, întrucât guvernul trebuie validat de parlament.

Deşi tulburarea este mare în tabăra PNL, nici la PSD nu se aud fanfare. Practic, PSD nu are cu cine forma un guvern, nici dacă ar vrea. Scorul de 30% din voturi este derizoriu pentru partid, având în vedere că în alegerile trecute a avut 47% din voturi. Este, totuşi, partidul câştigător al alegerilor, iar datele arată o revenire faţă de alegerile locale sau alegerile europarlamentere de anul trecut. Acum nici nu este clar dacă PSD şi-ar dori guvernarea. Iulian Anghel

Anii ce vin sunt dificili şi nici o alianţă largă nu mai pare posibilă, având în vedere că nu există un „duşman“ comun, cum a fost în vremea USL (alianţa dintre PSD şi PNL) preşedintele Traian Băsescu.

Chiar dacă diferenţa dintre PSD şi PNL nu este mare, harta României este din nou colorată substanţial în roşu, iar victoria morală a PSD nu poate fi pusă la îndoială.

Nicolae Ciucă, premierul interimar