Obligaţiunile emise de Agroserv Măriuţa, compania care deţine brandul de lactate Lăptăria cu Caimac, au intrat astăzi la tranzacţionare la BVB

Autor: Roxana Rosu 08.12.2020

 

 Agroserv Măriuţa, compania care deţine brandul de lactate Lăptăria cu Caimac, a listat astăzi prima emisiune de obligaţiuni a societăţii la Bursa de Valori Bucureşti, fondurile obţinute urmând  să fie folosite de companie pentru dezvolta fabrica, pentru extinderea secţiei de producţie şi construcţia unui depozit nou.

Obligaţiunile au fost listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) al BVB şi se tranzacţionează cu simbolul bursier MILK25E.

„Ne bucurăm că antreprenorii care au creat povestea Lăptăria cu Caimac au ales piaţa de capital pentru a atrage finanţarea necesară pentru a-şi continua dezvoltarea accelerată. Şi cu atât mai mult ne bucură intenţia managementului de a lista la BVB şi acţiunile companiei. Acest an ne-a arătat că trebuie să ne uităm mai atent la propriile noastre puteri, la companiile antreprenoriale româneşti, la capitalul disponibil pentru susţinerea creşterii acestor companii. În ultimii doi ani am văzut peste 30 de runde de finanţare venind la BVB, cu o valoare impresionantă, de peste 2 miliarde de euro, sumă din care jumătate a fost înregistrată doar în acest an. Acestea validează faptul că bursa este un canal viabil pentru finanţarea companiilor”, a declarat Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

Agroserv Măriuţa a derulat în luna noiembrie un plasament privat prin care a vândut obligaţiuni denominate în euro, în valoare de 3 milioane euro. Obligaţiunile au scadenţa în noiembrie 2025 şi o dobândă de 5,25%. Plasamentul a fost suprasubscris, iar oferta a fost suplimentată, dobânda obţinută fiind cel mai mic cost de finanţare obţinut în 2020 la oferte de obligaţiuni similare. La plasament au subscris 94 de investitori, atât persoane fizice, cât şi investitori instituţionali.

Producătorul de lactate are în plan investiţii de 16 milioane euro în următorii ani, printre obiectivele vizate regăsindu-se şi construirea unei staţii de biogaz şi a unui sistem de recuperare şi de refolosire a sticlei.

”Este o zi foarte importantă pentru noi, deschiderea tranzacţionării lansează un nou capitol în evoluţia companiei. Ne bucură încrederea investitorilor şi sperăm să rămână la cote ridicate şi la IPO. Ne dorim o relaţie strânsă cu investitorii şi cu Bursa pentru că împreună putem construi un veritabil ecosistem agrifood în România şi pentru asta este nevoie de investiţii susţinute”, a afirmat Adrian Cocan, Directorul General al Agroserv Măriuţa.

BT Capital Partners (BTCP), divizia de investment banking şi pieţe de capital a Grupului Financiar Banca Transilvania, a fost Intermediar şi Consultant Autorizat al operaţiunii.

BTCP a intermediat începând cu 2019 şapte emisiuni de obligaţiuni corporative şi trei tranzacţii de fuziuni şi achiziţii în valoare de peste 300 de milioane de euro.

Agroserv Măriuţa a încheiat anul 2019 cu venituri de 63,2 milioane lei, în creştere cu 30% faţă de anul precedent. În primul semestru al anului curent, veniturile au însumat 37,6 milioane lei, cu 40% peste nivelul din perioada similară din 2019. Managementul societăţii estimează că veniturile vor totaliza aproape 70 milioane lei în 2020, urmând ca acest indicator să crească şi în următorii ani, astfel că pentru 2025 estimările indică venituri totale de aproape 142 milioane lei.

Compania a fost înfiinţată în anul 1994 şi până în 2018 a avut exclusiv activităţi agricole, cultură mare (grâu, orz, rapiţă, triticale, porumb, lucernă şi altele, pe o suprafaţă de 3000 ha) şi fermă de vaci de lapte (cu peste 2700 animale). Începând cu anul 2018 a pus în funcţiune o fabrică de lactate şi a lansat brandul Lăptăria cu Caimac. Compania are propria fermă, iar fabrica de procesare a presupus o investiţie de peste 5 milioane euro.

Agroserv Măriuţa este controlată integral de fami­lia Cocan – respectiv 98% de Cocan Mădălina Oana (manager marketing al companiei), iar restul de 2% revin lui Şerban Nicuşor (tatăl Mădălinei Cocan) şi lui Adrian Cocan (soţul Mădălinei Cocan).