Salvarea unui colos? Falimentarul retailer britanic Debenhams ar putea fi salvat de la marginea prăpastiei de Grupul Frasers, fostul Sports Direct

Autor: Alex Ciutacu 08.12.2020

Grupul Frasers, controlat de miliardarul britanic Mike Ashley, a demarat negocierile pentru a salva retailerul de modă Debenhams de la faliment, într-o încercare pe ultima sută de metri de a nu lăsa compania cu o istorie de 240 de ani în braţele falimentului, potrivit The Guardian.

Fără un cumpărător, Debenhams ar începe lichidarea după Crăciun, iar 12.000 de oameni şi-ar putea pierde locul de muncă, după închiderea celor 124 de magazine rămase în lanţul britanic de modă.

Administratorii Debenhams au început săptămâna trecută să vândă din stocuri, după ce o potenţială tranzacţie salvatoare cu JD Sports a eşuat. Administratorii retailerului încearcă să găsească un cumpărător pentru Debenhams încă din timpul verii.

Într-o declaraţie scurtă, Grupul Frasers, cunoscut anterior drept Sports Direct, a confirmat că „este în negocieri cu administratorii businessului Debenhams din Marea Britanie cu privire la o potenţială tranzacţie salvatoare”.

„În timp ce Grupul Frasers speră că vom putea ajunge la un pachet de salvare şi vom salva locurile de muncă, timpul este scurt. (...) Nu avem nicio certitudine că o tranzacţie va avea loc, mai ales dacă discuţiile nu pot decurge lin”, au transmis reprezentanţii companiei.

Publicaţia americană Bloomberg notează că Frasers vrea să opereze cele 124 de magazine ale Debenhams în baza unei licenţe care ar dura iniţial 12 luni, urmând ca în primul an conducerea grupului să decidă care locaţii pot fi salvate.

Mike Ashley este un miliardar din sectorul de retail care şi-a construit averea prin Sports Direct şi nu este prima dată când îşi doreşte să capete controlul Debenhams. El a construit anterior o participaţie de 30% în businessul britanic cu o istorie de peste două secole, însă această participaţie a fost eliminată în 2019, când creditorii au preluat controlul afacerii.

Falimentul Debenhams ar avea impact şi asupra pieţei locale, dar nu în retail – unde grupul a intrat şi a ieşit din piaţa locală de două ori – ci, în producţie, în contextul în care circa 4% din produsele vândute de britanici la nivel global sunt fabricate în România, conform unei analize ZF.