Fostul ginere al lui Vladimir Putin a cumpărat cu 100 de dolari acţiuni de 380 de milioane de dolari la un gigant petrochimic din Rusia

Autor: Eduard Ivanovici 12.12.2020

Un om de afaceri rus care a fost căsătorit cu fiica lui Vladimir Putin a cumpărat 3,8% din gigantul petrochimic Sibur pentru doar 100 de dolari, reiese dintr-o investigaţie realizată de iStories, citată de The Guardian.

Investigaţia, publicată în colaborare cu Proiectul de Raportare a Criminalităţii Organizate şi Corupţiei, a folosit o serie de e-mail-uri obţinute de o sursă anonimă care aruncă o nouă lumină asupra grupurilor care îl înconjoară pe liderul rus.

Potrivit investigaţiei, Kirill Shamalov – care a fost căsătorit cu Katerina Tikhonova, fiica lui Putin – a cumpărat acţiuni de 380 de milioane de dolari din cadrul Sibur prin intermediul unui offshore. Afacerea a fost încheiată la doar câteva luni după ce s-a căsătorit cu Tikhonova.

De asemenea, cuplul a cheltuit câteva milioane de dolari prin cumpărarea şi întreţinerea unor locuinţe din Rusia şi Biarritz, Franţa, e-mail-urile vorbind despre achiziţionarea unui covor de 66.000 de dolari şi a unor cărţi japoneze de 7.600 de dolari.

The Guardian s-a adresat fără succes companiei lui Shamalov, Ladoga Management. Omul de faceri a declarat în timpul unui interviu pentru publicaţia Kommersant că valoarea gigantului Sibur ar fi de 10 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că acţiunile deţinute de Shamalov ar fi de 380 de milioane de dolari.

Un reprezentant al companiei petrochimice a declarat că Shamalov a achiziţionat acţiunile în baza unui plan de opţiuni pentru a manageri, însă nu a confirmat preţul.