Prima propunere AUR de la finalizarea alegerilor: Partidul cere redeschiderea de urgenţă a şcolilor

Autor: Gabriel Pecheanu 08.12.2020

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă hotărârea adoptată de CNSU chiar în seara în care guvernul şi-a depus mandatul, potrivit căreia şcolile rămân închise până cel puţin pe 11 ianuarie 2021. AUR cere redeschiderea tuturor unităţilor de învăţământ „înainte ca anul şcolar să fie compromis”.

„AUR constată că după 10 luni de la închiderea şcolilor şi la 6 ani de la anunţarea programului prezidenţial <România educată>, o mare parte dintre elevii din ţară se află practic în situaţie de abandon şcolar. Formaţiunea atrage atenţia că „învăţământul online” pe care guvernul l-a impus fără justificare în toată ţara se desfăşoară, în multe locuri, doar pe hârtie şi că statisticile oficiale, care arată o prezenţă de 70% la cursurile online, nu se verifică în realitate. De asemenea, după aproape un an, achiziţiile de aparatură nu s-au finalizat sau nici măcar n-au început, iar acolo unde au fost totuşi făcute, aparatura este insuficientă sau de proastă calitate”, transmite Alianţa pentru Unirea Românilor.

AUR cere redeschiderea tuturor unităţilor de învăţământ „înainte ca anul şcolar să fie compromis”

„Copiii României sunt cobaii unor politicieni care iau decizii după ureche privind educaţia acestora. Închiderea şcolilor şi înlocuirea învăţământului printr-un surogat au efecte catastrofale. Copiii sunt puternic afectaţi de lipsa socializării, mulţi dintre ei depresivi, randamentul este scăzut, iar actul educational, lipsit de calitatea şi eficienţa pe care legea le solicită în mod imperativ. Numeroşi elevi din medii defavorizate primeau la şcoală o masă caldă şi sprijin emoţional, de care acum sunt lipsiţi. Copiii cu cerinţe educaţionale speciale înscrişi în şcolile de masă sau în şcoli speciale se află în situaţii dramatice, adesea în imposibilitate, din cauza limitărilor fizice, de a urma cursurile online. Cerem Guvernului să ia decizii în interesul românilor, nu în interesul calcului politic, şi să redeschidă, după modelul altor state aflate în situaţii epidemiologice chiar mai grave decât a României, cel puţin grădiniţele şi şcolile primare şi gimnaziale, cu excepţia situaţiilor bine justificate, cum ar fi existenţa unor focare de infecţie”,afirmă George Simion, copreşedinte AUR.

„A trecut un an de la debutul global al pandemiei de coronavirus şi între timp instituţiile internaţionale au putut trage concluzii importante cu privire la şcoli: focare de infectare şi cazuri au fost puţine, copiii care se infectează sunt în majoritatea covârşitoare asimptomatici şi nu constituie vectori majori de transmitere a bolii. Dimpotrivă, mai multe cazuri de transmitere se înregistrează în locuinţe, acolo unde copiii sunt obligaţi de guvern la aşa-zisa „educaţie online”. OMS şi UNICEF, dar şi Academia Română au făcut apeluri repetate la redeschiderea şcolilor, acolo unde ele au fost închise. Cu toate acestea, autorităţile din România nu dau niciun semn că ar avea astfel de intenţii”, subliniază Claudiu Târziu, copreşedinte AUR.