Vlad Gheorghe, preşedinte al Confederaţiei Asociaţiiilor Ţărăneşti din România: România ar trebui să se bazeze pe un lanţ alimentar scurt, prin care mâncarea să ajungă de la producător la consumator direct sau prin mai puţini intermediari. România a înregistrat în 2019 un deficit de 1,22 mld. euro în comerţul cu produse agroalimentare, în creştere cu peste 8% faţă de 2018

Autor: Florentina Niţu 09.12.2020

România ar trebui să se bazeze pe un lanţ alimentar scurt, prin care mâncarea să ajungă de la producător la consumator direct sau prin mai puţini intermediari, esenţial pentru a asigura consumul intern în situaţii de criză şi pentru a proteja sănătatea umană, consideră Vlad Gheorghe, preşedinte al Confederaţiei Asociaţiiilor Ţărăneşti din România (CATAR).  El crede că ar trebui făcute investiţii în agricultură, industria alimentară şi distribuţie, trei sectoare de bază pentru a susţine aprovizionarea lanţului alimentar.

„România, stat agrar, cu situaţia unei economii tributare pământului, are o şansă uriaşă în plină criză, nu doar pentru refacerea ei, ci şi pentru a ocupa poziţia de altă dată, cel puţin în zona balcanică, vrem sănătatea economică, socio-politică şi spirituală a ţării. (...) României îi lipseşte harta viitorului pentru o agricultură competitivă şi durabilă”, spune Vlad Gheorghe, preşedintele CATAR.