Cât de poluat e de fapt aerul din fiecare ţară din lume? România pe locul 57 în lume din aproape 200 de state

Autor: Cristina Roşca 09.12.2020

♦ România are o concentraţie de PM 2,5 de 14,29 micrograme/mc, acesta fiind un indicator în funcţie de care se măsoară poluarea aerului.

Piaţa locală se află pe locul 57 în lume din aproape 200 de state în funcţie de poluarea aerului, România stând mai bine decât toate ţările din regiune, dar mult mai slab decât cele din vestul şi nordul Europei, potrivit unei statistici a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Astfel, concentraţia de PM 2,5 este de 14,29 micrograme/ m3 în cazul României şi de peste 20,5 de micrograme/mc în cazul Poloniei spre exemplu, cea mai dezvoltată economie din regiune.

Conform OMS, nivelul particulelor în suspensie PM 2,5, un indicator cheie pentru poluarea aerului, variază între 5,73 micrograme per metru cub în cazul Noii Zeelande şi 94,3 micrograme per metru cub în cazul Nepalului. România se află, din fericire, în prima parte a clasamentului, însă departe de ţările care se pot lăuda cu un aer cu adevărat curat, cum este cazul mai multor state din nordul Europei. La polul opus, ţările dependente de industrii care poluează mult, cele care au un trafic intens ba chiar infernal sunt cele care ajung la coada topului.