OMS prostestează: Transportatorii aerieni cer preţuri scandaloase pentru transportul echipamentelor medicale

Autor: Dorin Oancea 09.12.2020

Unii transportatori aerieni cer preţuri „scandaloase” pentru a zbura cu gheaţă uscată şi alte echipamente medicale, dar capacitatea de transport ar trebui să crească în 2021, când se aşteaptă lansarea vaccinurilor COVID-19, a anunţat şeful compartimentului logistic al OMS, citat de Reuters.

Distribuţia vaccinurilor către ţările cu venituri mici şi mijlocii va fi dificilă, din cauza serviciilor aeriene menţinute la sol în unele locuri şi se poate baza pe chartere, a declarat pentru Reuters Paul Molinaro, şeful OMS pentru suport operaţiuni şi logistică.

Inflaţia preţurilor a fost o caracteristică în creştere în transportul aerian de mărfuri, cu „creşteri generale, în special din noiembrie”, a spus Molinaro.

El a citat o ofertă de preţ primită pentru un transport de gheaţă uscată, necesară în laborator, care este de aproximativ 20 de ori mai mare decât norma.

"Tocmai am primit o ofertă de la o companie - una mare care va rămâne fără nume - din Dallas (Texas) SUA către Sierra Leone, Freetown - la 105 dolari pe kilogram, ceea ce este scandalos", a spus el. „Preţul normal” ar fi de la 4 la 6 dolari pe kilogram, a spus el.

Molinaro a spus că o serie de factori au determinat majorarea preţurilor, inclusiv o creştere acomerţului electronic mai mare decât de obicei înainte de Crăciun, în condiţiile în care blocajele ţin oamenii acasă.

„Aşadar, avem o creştere a tarifelor de transport aerian din China din cauza introducerii noului iPhone, din cauza introducerii Play Station 5 şi din cauza faptului că produsele sunt oricum la mare căutare”, a spus el.

Economistul-şef al organizţiei transportatorilor aerieni IATA, Brian Pearce, a declarat reporterilor majorarea tarifelor este urmarea cererii de Crăciun şi că preţurile ar trebui să se diminueze la începutul anului viitor la timp pentru furnizarea vaccinurilor.