PwC: Insolvenţele şi restructurările s-au menţinut la un nivel redus în Europa Centrală şi de Est de la începutul pandemiei, cu excepţia României şi Cehiei. ”Companiile trebuie să aplice strategii de reconfigurare a planurilor şi operaţiunilor înainte ca guvernele să-şi retragă sprijinul”

Autor: Roxana Rosu 09.12.2020

Numărul insolvenţelor şi al proceselor de restructurare s-au situat la un nivel redus în statele din Europa Centrală şi de Est (ECE) de la începutul pandemiei, excepţii fiind România,  care a înregistrat o creştere a numărului de insolvenţe, şi Cehia, care a raportat un avans al activităţii de restructurare, potrivit raportului PwC ”Global Restructuring Trends”.

”Până în prezent, atât ratele de insolvenţă, cât şi presiunile de restructurare au fost, în general, ţinute sub control de intervenţia guvernului prin măsuri precum amânarea la plata taxelor, garanţii pentru împrumuturi sau şomaj tehnic. Însă aceste măsuri sunt aplicate pe o perioadă determinată şi, odată ce vor înceta, este de aşteptat ca numărul insolvenţelor să crească”, a declarat Dinu Bumbăcea, Partener şi Liderul Serviciilor de Consultanţă pentru Afaceri, PwC România.

În opinia lui, pentru a avea şanse mai mari de a supravieţui, companiile trebuie să ia în considerare strategii de reconfigurare a planurilor şi operaţiunilor înainte ca guvernele să-şi retragă sprijinul.

”Unele companii au iniţiat deja planuri de restructurare încă din acest ultim trimestru al anului 2020 şi este de aşteptat ca această activitate să se intensifice în primul trimestru din 2021”.

Potrivit raportului PwC, rata insolvenţelor este aşteptată să crească la nivel global, pe finalul acestui an şi anul viitor, în special în rândul companiilor din industrii grav afectate de criza sanitară, precum turismul, transporturile sau retailul cu produse nealimentare.