David Wang, Huawei: Definind 5.5G pentru o lume mai bună şi mai inteligentă

Autor: Publicitate 11.12.2020

La Forumul global pentru bandă largă mobilă din 2020 (MBBF), organizat în Shanghai, China, David Wang, director executiv al Huawei, a susţinut prezentarea intitulată „Definind 5.5G pentru o lume mai bună şi mai inteligentă”. În ea, Wang a susţinut că 5.5G va fi o evoluţie a 5G şi că aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu parteneri din industrie pentru a defini standardul 5.5G. Împreună, a spus Wang, putem îmbunătăţi experienţa de interacţiune în timp real pentru utilizatori individuali, putem îmbunătăţi capacităţile IoT celulare şi putem explora noi scenarii, inclusiv Uplink Centric Broadband Communication (UCBC), Real-Time Broadband Communication (RTBC) şi Harmonized Communication and Sensing (HCS), pentru o lume mai bună şi mai inteligentă.

Fiecare generaţie de tehnologie de comunicaţii mobile a dominat piaţa timp de aproximativ un deceniu, înainte de a fi înlocuită de un nou standard. 5G va fi cea mai importantă tehnologie de comunicaţii mobile până în 2030 şi va fi probabil în funcţiune până în 2040. Istoria dezvoltării 2G, 3G şi 4G din ultimii 30 de ani arată că, chiar şi în cadrul fiecărei generaţii, este necesară o evoluţie continuă pentru a permite valorificarea pe deplin a potenţialului tehnologiei şi avansarea dezvoltării industriei.

Conectarea oamenilor este funcţia de bază a 5G. Reţelele mobile au fost create mai întâi pentru a menţine oamenii conectaţi, oricând şi oriunde. De acum până în 2030, 5G va ajuta din ce în ce mai mult oamenii să interacţioneze cu lumea virtuală în timp real şi să ofere o experienţă cu adevărat captivantă. Realitatea virtuală/augmentată cu puterea 5G a făcut din interacţiunea dintre lumea fizică şi cea virtuală o realitate. Cu toate acestea, pentru a oferi o experienţă XR Pro şi holografică, comunicarea celulară va trebui să ofere viteze mai mari: viteza medie de acces va trebui să crească de la 120 Mbps care acceptă astăzi streaming video la rezoluţie 4K, până la 2 Gbps necesari pentru streaming video 16K. În plus, va fi necesară o latenţă mai mică a conexiunii; actuala latenţă de 20 ms va trebui redusă la 5 ms. Pentru a îndeplini toate aceste cerinţe, 5G trebuie să continue să evolueze.

Interconectarea lucrurilor este o evoluţie majoră adusă de 5G. Viziunea şi misiunea Huawei este de a aduce digitalul în viaţa fiecărei persoane, în fiecare casă şi organizaţie, pentru o lume complet conectată, inteligentă. Conectivitatea şi puterea de calcul vor fi elementele de bază ale acestei lumi inteligente, iar 5G va fi cea mai critică tehnologie de conectivitate. Privind spre 2030, reţelele celulare vor gestiona mai mult de 100 de miliarde de conexiuni, iar majoritatea vor fi pe 5G. Este vorba de ordine de mărime mai mari decât cele 1,3 miliarde de conexiuni IoT pe care le avem astăzi. 5G trebuie să continue să evolueze pentru a răspunde nevoilor tot mai diverse şi complexe ale IoT în toate scenariile.

Experienţa conexiunii dintre oameni trebuie îmbunătăţită, iar scenariile conexiunii dintre lucruri trebuie îmbunătăţite în continuare. În pregătirea pentru ziua în care 5G va suporta 100 de miliarde de conexiuni, Huawei şi-a prezentat viziunea pentru 5.5G. Compania va modela dezvoltarea şi evoluţia industriei 5G, va injecta mai multă vitalitate în 5G şi va crea o nouă valoare pentru dezvoltarea societăţilor noastre şi a actualizărilor industriei.

"5.5G este viziunea noastră pentru industrie. Este o îmbunătăţire şi o extindere a celor trei scenarii standard 5G definite de ITU - eMBB, mMTC şi URLLC", a remarcat Wang.

Introducerea REDCAP înseamnă că vor fi disponibile mai multe tipuri de dispozitive, oferind o gamă variată de opţiuni necesare pentru IoT în bandă largă în scenariul mMTC. Optimizările în latenţă cu un anumit nivel de fiabilitate permit producţia inteligentă, cum ar fi controlul mişcării la distanţă în scenariul URLLC. Pe măsură ce actualizările inteligente din industrie accelerează, va apărea o gamă diversă de cazuri de utilizare IoT, iar cazurile de utilizare 5G se vor diversifica, de asemenea. De exemplu, unele cazuri de utilizare necesită atât conexiuni masive, cât şi lăţime de bandă uplink foarte mare; unii au nevoie de capacităţi de comunicare şi detectare. Prin urmare, 5.5G va acoperi trei noi scenarii faţă de 5G: UCBC, RTBC şi HCS.

„Trecând la cele şase scenarii iniţiale de aplicaţie la şase, 5.5G ne va duce dincolo de Internetul Totului, permiţând Internetul Inteligent al Totului”, a spus Wang.

Noile scenarii activate de 5.5G vor crea o nouă valoare pentru dezvoltarea socială şi actualizările industriei.

În primul rând, UCBC va accelera o actualizare inteligentă a industriilor. Construită pe baza capabilităţilor 5G, UCBC va permite o creştere de 10 ori a lăţimii de bandă în uplink. Aceasta este o potrivire perfectă pentru producătorii care trebuie să încarce videoclipuri în viziune automată şi IoT masiv în bandă largă, accelerând actualizarea inteligentă a industriilor. De asemenea, UCBC poate îmbunătăţi foarte mult experienţa utilizatorului cu telefoanele mobile în scenarii interioare, cu o acoperire mai bună şi o capacitate mai mare în uplink.

În al doilea rând, RTBC va oferi o experienţă captivantă, realistă. RTBC acceptă lăţime de bandă mare şi latenţă scăzută. Scopul este de a oferi o creştere de 10 ori a lăţimii de bandă la o latenţă dată şi un anumit nivel de fiabilitate. Atingând aceste obiective, putem oferi utilizatorilor o experienţă captivantă atunci când interacţionează cu lumea virtuală.

În al treilea rând, HCS permite conducerea autonomă. HCS este conceput pentru a facilita maşinile conectate şi dronele conectate, scenarii în care conducerea autonomă este cerinţa cheie. Prin aplicarea tehnologiei de scanare a fasciculului Massive MIMO pe domeniul de detectare, HCS poate oferi atât funcţii de comunicare, cât şi funcţii de detectare. În scenarii interioare, HCS este capabil să ofere servicii de localizare.

În al patrulea rând, modelul de utilizare sub 100 GHz trebuie restructurat pentru a maximiza valoarea spectrului. Pentru a realiza viziunea industriei, 5.5G trebuie să utilizeze mai mult spectru sub-100 GHz pentru decuplarea full-band a conexiunilor uplink şi downlink şi a agregării operatorilor pe full-band la cerere.

În al cincilea rând, cu AI, reţelele 5G au o inteligenţă nelimitată. Era 5G va aduce mai multe benzi de frecvenţă şi mai multe tipuri de dispozitive, servicii şi clienţi decât orice generaţie anterioară. 5.5G trebuie să se integreze pe deplin cu AI pentru a aborda toate aceste complexităţi.

Wang şi-a încheiat discursul spunând: "Standardele unificate şi colaborarea industrială sunt ADN-ul care modelează succesul industriei globale a comunicaţiilor fără fir. Dezvoltarea 5.5G necesită colaborarea între toate părţile în aval şi în amonte pe lanţul valoric."

În numele Huawei, David Wang a prezentat trei propuneri.

În primul rând, toate părţile interesate din industrie ar trebui să înceapă să lucreze la 5.5G în cadrul 3GPP cât mai curând posibil.

În al doilea rând, industria ar trebui să colaboreze pentru a conduce un ecosistem prosper de 5,5G din industrie, valorificând la maximum spectrul sub 100 GHz pentru a oferi capacităţi şi dispozitive de reţea diversificate şi revizuirea IoT celular.

În al treilea rând, industria trebuie să continue să integreze vertical 5G pentru a crea mai multe scenarii de utilizare şi a accelera transformarea digitală şi inteligentă.

Huawei aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu parteneri din industrie pentru a defini 5.5G şi a construi o lume mai bună şi mai inteligentă.

La Forumul global pentru bandă largă mobilă din 2020, Huawei a împărtăşit cu operatorii, autorităţile de reglementare, partenerii şi analiştii media din întreaga lume informaţii despre tendinţele industriei globale şi subiecte fierbinţi. Au fost explorate modul în care inovaţia în tehnologiile TIC, precum 5G şi AI, poate fi reciproc benefică pentru industrii şi societate în general.