De ce a decis ASF să schimbe modul în care Pilonul II raportează investiţiile, la doar câteva luni după scandalul Wirecard? Dan Armeanu, vicepreşedinte: Pentru ca participanţii să ştie foarte bine cum au evoluat acţiunile din portofoliu. Nicu Marcu, preşedinte ASF: Un alt motiv, discuţiile cu presa

Autor: Liviu Popescu 09.12.2020

“Care sunt factorii care au stat la baza modificării modalităţii de raportare a investiţiilor fondurilor Pilon II, dintr-un ritm semestrial în trimestrial?”, este întrebarea pe care Ziarul Financiar a adresat-o astăzi în cadrul unei conferinţe organizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

“Ţinând cont de noul climat şi de variabilitatea pieţelor de capital în condiţiile pandemiei, ale crizei, care s-a manifestat cu amplititudine destul de ridicată în prima parte a anului, în primele două trimestre când pieţele de capital au scăzut destul de mult, cu 35-40%, după care au recuperat, deci o evoluţie în V, şi ţinând cont de toate aceste aspecte privind evoluţiile recente şi pentru a creşte transparenţa structurii investiţionale a fondurilor de pensii faţă de participant, la nivelul ASF am luat deciza de a trece la o raportare trimestrială astfel încât participanţii să ştie foarte bine cum au evoluat acţiunile din portofoliu şi care sunt emitenţii în care se investeşte”, răspunde Dan Armeanu, vicepreşedinte al sectorului de pensii private din cadrul ASF.

La această întrebare a răspuns şi Nicu Marcu, preşedinte al ASF. “Un alt motiv care a stat la baza modificării raportării au fost discuţiile avute cu presa. La un moment dat presa ne-a întrebat de ce nu facem raportări mai dese care să ajute contributorii la cele două piloane de pensii să vadă într-un timp mai scurt modalitatea de investire. Deci şi datorită discuţiilor cu presa”.

La final de octombrie 2020, ASF a decis ca cei mai mari investitori ai bursei de la Bucureşti, administratorii de pensii private prin intermediul fondurilor Pilon II, să publice trimestrial structura detaliată a investiţiilor, şi nu semestrial aşa cum o făceau până în prezent. Proiectul va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Pe 9 decembrie acesta încă nu fusese publicat.

Cel mai probabil această normă a ASF pentru modificarea unui articol cu privire la obligaţiile de raportare şi transparenţă în sistemul pensiilor administrate privat are legătură şi cu prăbuşirea Wirecard în Germania în contextul în care această companie a fost şi în portofoliul NN Pensii.

Ziarul Financiar a fost prima publicaţie din România care a scris despre investiţia NN Pensii la Wirecard şi despre faptul că cei mai mari investitori ai bursei locale au ajuns în materie de transparenţă investiţională - respectiv periodicitatea rapoartelor - să fie în spatele SIF-urilor.