Sondaj BNR: Aşteptările celor mai multe bănci indică menţinerea constantă a cererii pentru creditele de consum şi ipotecare. În cazul creditelor corporate, o pondere mai mare de bănci estimează înăsprirea într-o anumită măsură a standardelor de creditare

Autor: Mircea Nica 10.12.2020

Aşteptările pentru perioada următoare, în cazul creditelor imobiliare destinate populaţiei, indică faptul că aproximativ jumătate dintre bănci estimează menţinerea constantă a standardelor de creditare, în timp ce jumătatea cealaltă mizează fie pe re­la­xa­rea, fie pe înăsprirea aces­tora, conform celui mai recent sondaj publicat de BNR privind creditarea com­pa­ni­ilor nefinanciare şi populaţiei.

În cazul creditelor de consum, o majoritate co­vâr­şi­toare a băncilor ches­tio­nate, de peste 80%, esti­mea­ză păstrarea nemo­di­ficată a con­diţiilor de cre­ditare. Din perspectiva cre­di­telor acordate companiilor, o pon­dere mai mare a băncilor apreciază că va exista o înăsprire a condiţiilor de creditare într-o anumită măsură, comparativ cu cele 18% care esti­mează relaxarea acestora.