Vaccinul anti-COVID produs de Pfizer ar putea primi undă verde: FDA este gata să acorde o autorizaţie provizorie

Ziarul Financiar 10.12.2020

Americanii află joi dacă li se poate administra vaccinul Pfizer/BioNTech. În caz favorabil, de luni ar putea începe campania de vaccinare. Săptămâna viitoare ar putea primi undă verde şi vaccinul Moderna.

Joi este ziua în care americanii află dacă se pot vaccina sau nu cu vaccinul Pfizer/BioNTech. Şansele ca serul să primească o autorizaţie provizorie sunt mari, Agenţia pentru Alimente şi Medicamente a publicat deja un raport preliminar în care spune că vaccinul este eficient.

La începutul săptămânii vitoare ar putea începe campania de vaccinare. Au început deja transporturile de vaccin către toate cele 50 de state americane, opt teritoriii, şase aglomerări urbane şi cinci agenţii federale. Acesta vor primi doze de vaccin proporţional cu populaţia pe care trebuie să o vaccineze. 6,4 milioane de doze de vaccin, produse la fabrica Pfizer din Michigan, vor fi disponibile în prima săptămână.

Experţii Centrului pentru Controlul Bolilor au recomandat ca prioritate să aibă cei 21 de milioane de angajaţi din domeniul sănătăţii şi trei milioane de rezidenţi ai caselor de bătrăni. Dar fiecare stat stabileşte pe cine vrea să vaccineze prima oară. În Kentucky, de exemplu, două treimi din prima tranşă de vaccin vor pleca la casele de bătrâni şi o treime vor fi rezervate personalului sanitar. La New York, guvernatorul Andrew Como vrea să vaccineze mai întâi populaţia afro-americană şi pe cea hispanică, puternic lovite de Covid-19.

Săptămâna viitoare, însă, ar putea primi undă verde şi vaccinul Moderna. Aşa că, în a doua săptămână a campaniei, vor putea fi vaccinaţi 10 milioane de oameni. Cele două companii spun că pot livra vaccin pentru 30 de milioane din cei 330 de milioane de americani anul acesta.