Hackerii au furat documente legate de vaccinul Pfizer-BioNTech în atacul cibernetic asupra Agenţiei Europene a Medicamentelor

Autor: Alex Ciutacu 10.12.2020

Pfizer şi BioNTech au anunţat că mai multe documente legate de vaccinul anti-Covid dezvoltat de cele două entităţi au fost expuse în cadrul unui atac cibernetic desfăşurat miercuri, care a vizat Agenţia Europeană a Medicamentelor, potrivit FT.

Producătorii vaccinului au menţionat că este vorba de documente care au fost trimise pentru procesul de autorizare, iar acestea au fost accesate ilegal pe serverele Agenţiei.

Agenţia Europeană a Medicamentelor a scos la iveală ieri că a fost ţinta unui atac cibernetic şi a anunţat că va lansa o investigaţie completă în colaborare cu specialiştii autorităţilor.

„Este important de notat că sistemele Pfizer şi BioNTech nu au fost accesate în cadrul acestui incident şi nu am identificat până acum scurgeri de date legate de identitatea participanţilor la etapele de testare”, au transmis cele două companii.  

Momentul este unul critic pentru orice viza reţeaua Agenţiei Europene a Medicamentelor, în contextul în care autoritatea trece prin procesul de analiză accelerată a vaccinurilor produse atât de Pfizer-BioNTech, cât şi de Moderna, şi de laboratorul AstraZeneca-Oxford.

Statele Unite şi Marea Britanie au avertizat anul acesta că hackeri sponsorizaţi de China şi de Rusia au luat la ţintă grupurile de cercetare din industria farmaceutică şi din mediul academic, vizând tratamente şi vaccinuri împotriva Covid-19.