A scăzut masiv preţul chiriilor pentru una dintre cele mai fierbinţi pieţe: Minus 35% la chiriile apartamentelor din San Francisco, pe măsură ce IT-iştii părăsesc oraşul

Autor: Alex Ciutacu 12.12.2020

În timp ce acţiunile companiilor de tehnologie înregistrează noi creşteri pe bursa americană şi efervescenţa listărilor este în creştere, momentul de boom s-a terminat pentru piaţa imobiliară din San Francisco, potrivit Bloomberg.

Numărul de cazuri de Covid-19 în creştere a aruncat „capitala tehnologiei” într-un nou lockdown. Birourile aşteaptă goale, în timp ce companiile şi-au trimis angajaţii să lucreze de acasă pe termen nedeterminat.

În mod obişnuit, o săptămână care a adus în oraş evenimente precum listarea Airbnb şi listarea DoorDash ar genera mai mult freamăt, însă mulţi angajaţi s-au mutat deja în suburbii sau în alte zone ale ţării.

Cel mai pronunţat efect al restricţiilor actuale poate fi observat în piaţa imobiliară, unde chiriile apartamentelor înregistrează cele mai mari scăderi din SUA – după o perioadă de aproape un deceniu în care preţurile au doborât record după record.

Preţul mediu al chiriei pentru un apartament de tip studio a scăzut cu 35% luna trecută, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 2.100 de dolari pe lună, în timp ce costurile pentru un apartament cu o cameră au scăzut cu 27% la 2.716 dolari, potrivit datelor publicate de Realtor.com.

Declinul s-a adâncit de la începutul pandemiei, ceea ce arată că oamenii care au avut flexibilitatea de a pleca s-au mutat deja dintr-un oraş care le-a dat bătăi masive de cap în ultimul deceniu.