Premieră istorică: Danemarca este primul mare producător de petrol şi gaze care stabileşte clar anul în care opreşte extracţia. Ţara renunţă chiar acum la explorarea de noi zăcăminte

Autor: Alex Ciutacu 10.12.2020

Danemarca a devenit primul mare producător de petrol din lume care pune o dată exactă pe promisiunea de a opri extracţia de petrol şi gaze, în contextul în care vrea să atingă cât mai rapid unele dintre cele mai ambiţioase obiective de mediu, potrivit Fortune.

În timp ce Danemarca este cunoscută pentru reţelele eoliene masive şi pentru pistele de biciclete, ţara este cel mai mare producător de petrol şi gaze din Uniunea Europeană, întrucât îşi desfăşoară activitatea în jurul Mării Nordului.

Mai mult, guvernul opreşte acordarea de noi licenţe de exploatare pentru petrol şi gaze, a anunţat Ministerul pentru Climă, Energie şi Utilităţi din Danemarca, săptămâna trecută, după un vot al parlamentului.

„Decizia ţării de a anula a opta licitaţie pentru acordare de noi licenţe de exploatare vine în opoziţie cu motivele pe care le vedem atunci când alte ţări anulează astfel de licitaţii. (...) Dar marchează un precedent important care trebuia făcut. Cu această decizie de a opri permanent licitaţiile, Danemarca devine prima naţiune devoltată care nu doar admite importanţa tranziţiei energetice, ci înţelege şi nevoia de a se da la o parte pentru a permite unor naţiuni mai sărace să beneficieze de bugetele companiilor pentru exploatare, pe măsură ce noi trecem de era petrolului”, a explicat Amy Myers Jaffe, managing director în cadrul laboratorului de politici climatice de la Universitatea Tufts.

Danemarca a început exploatarea de petrol şi gaze în 1972, iar veniturile din această activitate au jucat un rol cheie în dezvoltarea economică a statului, a menţionat ministerul săptămâna trecută.

În 2019, Danemarca a înregistrat venituri de aproape 1 miliard de dolari din acest sector. Cele mai recente date disponibile arată că sectorul de petrol şi gaze din Danemarca avea 4.000 de angajaţi în 2016.

Danemarca are o populaţie de circa 5,8 milioane de oameni.

Deşi este cel mai mare producător de petrol din Uniunea Europeană, Danemarca este un jucător mic pe piaţa globală, însă ministerul pentru Climă al ţării speră ca mutarea lor să ofere un exemplu, arătând că este posibil să renunţi la această activitate.