Percepţia investitorilor străini faţă de mediul economic s-a deteriorat faţă de primăvară: 45% se aşteaptă la reducerea veniturilor în următorul an şi 38% reduc investiţiile

Autor: Roxana Rosu 10.12.2020

Investitorii străini au o percepţie negativă asupra impactului pandemiei asupra mediului de afaceri, 68% dintre ei estimând că au avut scăderi moderate ale activităţii ca urmare a crizei sanitare, în timp ce 13,6% văd scăderi semnificative, potrivit indicatorului FIC Business Sentiment Index (BSI) din septembrie.

Jumătate dintre participanţii la sondajul realizat de Consiliul Investitorilor Straini – FIC, care reuneşte peste 120 de companii multinaţionale, percep atractivitatea pieţei româneşti drept scăzută în comparaţie cu ţările din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE). 

În plus, 45,5% se aşteaptă la reducerea veniturilor în următorul an, faţă de doar 9,6% câţi estimau acest lucru în martie 2020, iar 41% văd o diminuare a dezvoltării afacerii, faţă de 6% în martie. 

Planurile de investiţii ale companiilor cu capital străin au fost afectate în mod considerabil de criza actuală, fapt remarcat şi de schimbarea planurilor privind investiţiile viitoare de capital (38,6% din respondenţi estimând o scădere a capitalului investit pentru următoarele 12 luni) sau planurile pentru noi angajări de personal (40,9% % din respondenţi estimând o scădere în planurile lor cu privire la ocuparea forţei de muncă în următoarele 12 luni).

În ceea ce priveşte redresarea, majoritatea (68%) văd revenire lentă, în formă de U.

În opinia investitorilor străini, cele mai problematice domenii, unde nu s-au observat progrese în ultimele 6 luni, sunt birocraţia, fiscalitatea, blocaje legislative şi de reglementare.

În aceste context, FIC propune un set de posibile soluţii şi recomandări specifice pe care autorităţile ar putea să se concentreze în perioada următoare, cu scopul de a relansa creşterea economică.

Toţi actorii afectaţi de criza sanitară ar trebui să fie parte din procesul de consultare pentru a găsi soluţii prin dialog şi astfel, acest moment dificil să fie depăşit.

Potrivit Consiliului, pe lângă tendinţele negative pe care pandemia le-a generat, există şi evoluţii pozitive în domeniul digitalizării, care a adus multiple beneficii în sectoare precum sănătate, educaţie, fiscalitate, piaţa muncii şi servicii financiare.

Membrii FIC cred că România trebuie să îşi schimbe abordarea faţă de problemele economice, să folosească eficient resursele şi chiar să îşi crească competitivitatea pentru a minimaliza impactul negativ viitor.

În acest sens, autorităţile ar trebui să ia măsuri în domenii precum fiscalitatea, unde o colectare mai eficientă a impozitelor şi combaterea evaziunii fiscale ar putea aduce creşteri semnificative la bugetul de stat.

De asemenea, este nevoie de adoptarea în continuare a măsurilor de digitalizare, ceea ce ar optimiza administraţia publică şi de asemenea, ar facilita interacţiunea cu mediul de afaceri şi cetăţenii.

Iar  crearea unor programe de alfabetizare financiară ar ajuta cetăţenii români să ia decizii inteligente cu privire la finanţele lor şi să menţină obiceiuri de economisire, care în timp pot duce la bunăstarea lor financiară.

FIC consideră că acesta este un moment-cheie pentru a profita de acele oportunităţi create de contextul generat de criza sanitară din ultimele luni şi că, prin dialogul între comunitatea de afaceri şi autorităţi, pot dispărea multe obstacole, iar rezultatele pozitive se vor reflecta în economie.