Criza nu mai bate la uşă, dă buzna: 20 de milioane de americani ar putea rămâne pe străzi la 1 ianuarie, când expiră moratoriul privind plata chiriilor

Autor: Alex Ciutacu 10.12.2020

Milioane de americani sunt şomeri în prezent şi fiecare a rămas în urmă la plata chiriei cu mii de dolari, în contextul în care în prima parte a anului guvernul a impus un moratoriu, impiedicându-i pe proprietari să evacueze.

Între timp, moratoriul privind plata chiriilor urmează să expire la finalul lunii decembrie, la fel ca alte beneficii acordate şomerilor la începutul pandemiei, potrivit Business Insider. Din ce în ce mai multe familii se tem că vor fi evacute imediat după sărbători.

SUA înregistra peste 3.000 de cazuri noi la cea mai recentă raportare pe ultimele 24 de ore, ceea ce duce numărul total al cazurilor la peste 15,82 milioane de infectări, dintre care peste 296.000 de oameni au murit.

Compania Moody`s Analytics a concluzionat că 12 milioane de chiriaşi vor datora deja câte 5.850 de dolari, în medie, până în ianuarie 2021, reprezentând restanţe la chirie şi utilităţi, conform Washington Post.

Mark Zandi, economistul-şef al Moody`s, a estimat anterior că toţi chiriaşii restanţi din SUA ar acumula restanţe în valoare totală de 70 de miliarde de dolari până la începutul noului an, ceea ce îi pune pe proprietari în situaţia de a plăti pe cont propriu ipotecile, taxele de proprietate şi alte cheltuieli.

Pericolul evacuării bate la uşă, iar imaginea de ansamblu este una sumbră. Un sondaj realizat în noiembrie de către Biroul de Recensământ din SUA a descoperit că circa 5,8 milioane de americani – mai mult decât populaţia Slovaciei – se aşteaptă în mod activ să fie evacuaţi în următoarele luni din cauza incapacităţii de a plăti chiria datorată.

Alte estimări arată o situaţie chiar mai dură. Banca de investiţii Stout a estimat că 20,1 milioane de oameni din 8,4 milioane de gospodării ar putea fi evacuaţi în luna ianuarie. Această cifră se apropie de întreaga populaţie a României.

Institutul Aspen plasează numărul total al oamenilor aflaţi în pericol de evacuare şi mai sus, la 30-40 milioane de cetăţeni.

Moratoriul care îi protejează astăzi pe chiriaşii care nu pot plăti va expira la 1 ianuarie, imediat după ce ajutorul de şomaj de care beneficiază 12 milioane de americani expiră pe data de 26 decembrie.

Legiuitorii americani lucrează în prezent la un stimul cu sprijin bipartizan de 908 miliarde de dolari, care ar cuprinde un ajutor de şomaj săptămânal de 300 de dolari în perioada ianuarie-aprilie. În acelaşi timp, stimulul are şi o componentă pentru chiriaşi în relaţia cu proprietarii care ajunge la o valoare totală de 25 miliarde de dolari, însă unii experţi susţin că suma nu ar fi suficientă.

Mai mult, procesul de legiferare este este blocat, în contextul în care Mitch McConnell, liderul majorităţii din Senat, a refuzat să susţină planul de 908 miliarde de dolari săptămâna aceasta.