Afaceri de la zero. Familia Bumbu a produs jucării din lemn în valoare de 1 mil. lei în 2020 într-un atelier din Bran şi a exportat până în SUA, Australia şi Indonezia

Autor: Alina-Elena Vasiliu 11.12.2020

Cererile mari de la export au dus la dublarea personalului, astfel că în atelierul din Bran lucrează acum zece angajaţi.

Vitalie Bumbu, un antreprenor de peste Prut, s-a întors în România după mai bine de zece ani petrecuţi în Olanda, cu gândul de a fonda o afacere proprie. Având experienţă ca tâmplar şi beneficiind şi de experienţa de pictoriţă a soţiei lui, cei doi au deschis un atelier de jucării din lemn în satul Bran din judeţul Braşov, la poalele munţilor Bucegi.

„Suntem doi români de peste Prut, care şi-au făcut studiile la ASE, în Bucureşti, şi care, după facultate, au hotărât să-şi în­cerce forţele într-o ţară străină. Amsterdam a fost ca­sa noas­tră pentru 13 ani. În­torşi în România, într-o zi, căutând să cum­părăm o ju­cărie pen­tru ziua de naş­te­re a unui copil la care era in­vi­tată şi fetiţa noas­tră, am dat de jucăriile unui renumit brand german, care ne-au încân­tat. Aşa că, rapid, ne-am gândit la un ate­lier propriu de jucării din lemn“, îşi aminteşte Vitalie Bumbu.

Rolurile sunt clar stabilite în familie, astfel că Vitalie Bumbu se implică în partea teh­nică, management şi marketing, în vreme ce soţia lui reprezintă latura artistică. Amândoi sunt economişti de profesie, dar cel mai mare bagaj de experienţă l-au căpătat în alte sfere de activitate. În Olanda, Vitalie Bumbu a făcut restaurări de faţade şi elemente din lemn ale clădirilor vechi din Amsterdam şi împrejurimi.

„Investiţia noastră a fost de aproximativ 290.000 de euro. Am accesat şi fonduri eu­ro­pe­ne, în valoare de 190.000 de euro. Imple­mentarea proiectului am început-o în 2016, construcţia şi achiziţia utilajelor a durat doi ani, iar în noiembrie 2018 am produs prima serie de jucării“, a povestit antre­pre­norul la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.



Anul acesta, brandul Bumbu Toys a ieşit pe pieţele externe, unde cererile au crescut brusc, ceea ce a dus la dublarea personalului, astfel că în atelierul din Bran lucrează acum zece angajaţi. Zi de zi, produc circa 200 de jucării de dimensiuni mici şi zece case de dimensiuni mai mari. Cele mai accesibile piese costă 17 lei, iar preţurile pot ajunge la 1.500 de lei, pentru casele mai mari, care se pot demonta.


„În perioada aceasta sunt foarte căutate jucăriile cu tematică de Crăciun, dar şi cele care reprezintă pomi, animale.“

La export, jucăriile pleacă în Australia, Statele Unite ale Americii, Indonezia, Olanda, Singapore, pieţe în care familia Bumbu colaborează cu distribuitori. În România, prezenţa este mai redusă, dar în curs de dezvoltare. În 2019, Bumbu Toys a adus o cifră de afaceri de aproximativ 950.000 de lei, iar în 2020 nivelul de 1 milion de lei a fost deja depăşit.

„Pentru 2021, ne-am planificat o creştere a cifrei de afaceri cu cel puţin 20%“, spune Vitalie Bumbu.



Cele mai accesibile jucării costă 17 lei, iar preţurile pot ajunge la 1.500 de lei, pentru casele mai mari, care se pot demonta.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.  

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.