Comisia Europeană a prezentat un al doilea proiect de buget pentru 2021: angajamente în valoare de 164 de miliarde de euro şi plăţi în valoare de 166 de miliarde de euro

Ziarul Financiar 11.12.2020

În urma acordului obţinut în cadrul reuniunii Consiliului European, Comisia Europeană a prezentat un al doilea proiect de buget pentru 2021. 

Potrivit unui comunicat al CE, proiectul de buget prevede angajamente în valoare de 164 de miliarde de euro şi plăţi în valoare de 166 de miliarde de euro.

Odată adoptat, acest buget, primul din cadrul financiar multianual 2021-2027, îi va permite UE să mobilizeze fonduri publice semnificative care să asigure un răspuns continuu al UE la pandemia de coronavirus şi la consecinţele acesteia, să demareze o redresare durabilă şi să protejeze şi să creeze locuri de muncă, susţin reprezentanţii CE.

„Salut călduros faptul că ne îndreptăm către finalizarea bugetului UE pentru anul 2021. Odată adoptat, toţi cetăţenii UE vor beneficia de acest buget, care va constitui un sprijin direct pentru redresarea noastră comună, pentru cercetătorii, întreprinderile şi fermierii noştri, dar şi pentru regiuni şi partenerii noştri externi. În etapa următoare, această propunere necesită aprobarea rapidă a Consiliului pentru ca Parlamentul European să voteze cu privire la aceasta în cadrul sesiunii sale plenare din perioada 14-17 decembrie. Acest lucru ar permite intrarea în vigoare a bugetului la 1 ianuarie 2021”, a declarat comisarul Johannes Hahn, responsabil pentru buget.

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns, joi, în cursul reuniunii Consiliului European, la un acord privind aprobarea bugetului multianual şi a Planului de relansare economică post-pandemie, în contextul în care procedurile erau blocate de Ungaria şi Polonia, care contestau introducerea mecanismului privind respectarea normelor statului de drept.

Conform soluţiei de compromis, mecanismul privind condiţionarea accesului la fonduri UE de respectarea normelor statului de drept se va aplica doar bugetului multianual şi Fondului de relansare economică. Astfel, vor fi exceptate viitoarele plăţi efectuate în virtutea sistemului actual. În plus, mecanismul va intra în vigoare abia după ce Curtea de Justiţie a UE se va pronunţa asupra legalităţii sistemului, potrivit site-ului Politico.eu. Comisia Europeană va formula propunerile oficiale de sancţionare a unui stat care nu respectă normele statului de drept. Decizia de sancţionare va fi luată de Consiliul UE prin majoritate calificată: voturile a 15 state UE, reprezentând 65% din populaţia UE (o procedură numită şi regula "dublei majorităţi").