După eşecul negocierilor, încep atacurile. Deputat USR, despre poziţia PNL la negocieri: A luat 25% la alegeri şi are pretenţii de partid cu 45%

Autor: Cosmin Pirv 13.12.2020

Deputatul USR Tudor Pop susţine că PNL vrea poziţiile cheie în guvern şi legislativ. „A luat 25% la alegeri şi are pretenţii de partid cu 45%. Nu vom accepta ca PNL să aibă toate poziţiile de decizie, iar noi doar să executăm”, a spus partamentarul.

Facem guvern împreună cu PNL, nu în jurul PNL, că PNL nu e pom de Crăciun şi nici noi nu suntem pe post de globuri. Noi am primit mandat de la oameni pentru a guverna într-o majoritate de centru dreapta reformatoare, nu pentru a face figuraţie pe lângă Ludovic Orban. Şi vom respecta acest mandat”, a scris duminică pe Facebook deputatul Tudor Pop.

Acesta susţine că PNL vrea poziţiile cheie în guvern şi legislativ, deşi a obţinut doar 25% la alegeri.

„Din păcate, PNL a venit la discuţii şi a zis aşa: noi avem deja premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor, hai să înceapă negocierea! Cu o astfel de atitudine la adresa celor care ar trebui să-ţi fie parteneri nu îţi găseşti aliaţi pentru o majoritate. Votul din 6 decembrie obligă partidele de centru dreapta la parteneriat, mai ales în condiţiile unui PSD încă puternic. Acesta este mandatul dat de votanţii dreptei. Dacă voiau guvernare PNL cu sateliţi care să facă figuraţie, votau covârşitor PNL. Însă aproape jumătate dintre ei au votat USR PLUS şi UDMR. Însă PNL vrea poziţiile cheie în executiv şi legislativ, pentru a controla şi guvernul şi majoritatea parlamentară, iar celelalte partide doar să-i asigure majoritatea. A luat 25% la alegeri şi are pretenţii de partid cu 45%. Nu vom accepta ca PNL să aibă toate poziţiile de decizie, iar noi doar să executăm”, a mai scris parlamentarul pe reţeaua de socializare.

Negocierile dintre liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR s-au blocat duminică dimineaţa, la scurt timp după reluarea discuţiilor. Surse politice spun că la Cotroceni partidele ar putea merge cu două propuneri de premier.

Cele trei partide nu au reuşit să cadă de acord asupra împărţirii funcţiilor de premier, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al Senatului.

Liderii celor trei partide au convenit să se vadă marţi, după consultările de la Cotroceni care sunt programate luni. Potrivit surselor apropiate negocierilor, fiecare partid va merge la discuţiile cu Klaus Iohannis cu propria propunere de premier, Florin Cîţu din partea PNL şi Dacian Cioloş, susţinut de USR-PLUS.