Judeţele, la raport. Creditele în valută pierd teren. Depozitele în lei înregistrează creşteri importante în judeţul Mureş

Autor: Mircea Nica 14.12.2020

♦ Soldul creditelor populaţiei în lei şi valută din judeţul Mureş îşi menţine trendul ascendent după 9 luni din 2020, ajungând la 2,4 mld. lei, dar soldul creditelor corporate în lei şi valută a scăzut la 2,1 mld. lei ♦ Soldul depozitelor populaţiei în lei din judeţul Mureş s-a dublat în septembrie 2020 faţă de septembrie 2019.

Mureş, al 12-lea cel mai creditat judeţ din România, a ajuns la finalul primelor nouă luni din 2020 la o valoare a soldului creditelor populaţiei şi companiilor, în lei şi valută, de 4,5 mld. lei, în scăderea uşoară cu 0,6% faţă de soldul înregistrat la final de septembrie 2019, conform datelor BNR. Înaintea jude­ţu­lui Mureş în clasamentul pri­vind cele mai cre­ditate judeţe la nivel na­ţional se află Bucu­reşti-Ilfov, Cluj, Timiş, Braşov, Constanţa, Iaşi, Dolj, Prahova, Argeş, Bihor şi Sibiu.

Din perspectiva depozitelor bancare din ju­deţul Mureş, soldul economiilor populaţiei şi companiilor la bănci, în lei şi valută, a ajuns la 12,5 mld. lei la finalul primelor nouă luni din 2020, cu 71% mai mult faţă de soldul de la finalul primelor nouă luni din 2019.

Volumul depozitelor bancare totale din Mureş este aproape triplu faţă de volumul creditelor totale din acest judeţ.