Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest. Care va fi trendul imobiliar în 2021? Cei care vor schimba clădirile de birouri în locuinţe vor avea de câştigat, spaţiile comerciale vor fi afectate în continuare

Autor: Dragoş Dragoteanu 13.12.2020

Concret, caci timpul costa bani si banii se vor castiga din ce in ce mai greu. Pe cei care nu cred ceea ce este scris in titlu ii rog sa raspunda singuri la urmatoarele intrebari:

1. Dupa ce un corporatist sau angajat la o firma privata buna se obisnuieste cu confortul unui birou amenajat acasa, credeti ca mai are tragere de inima sa faca naveta vreo 2 ore, ca sa fie prezent la job, cand are cel putin acelasi randament de acasa? Fac precizarea ca producatorii de mobila si companiile de constructii sau amenajari interioare au avut un 2020 de exceptie, datorita solicitarilor explozive legate de transformarea spatiilor locative intr-o altenativa placuta de a munci (si) de acasa. In opinia mea, aceasta cerere se va mentine si in 2021, ca o consecinta fireasca a schimbarii modului de viata/lucru.

2. Cati patroni sau sefi de consilii de administratie ale marilor companii vor mai fi dispusi sa plateasca in continuare mii sau zeci de mii de euro/luna, pentru spatii de birouri neocupate, in conditiile in care s-a dovedit ca pot sa-si motiveze angajatii la fel de bine prin internet si cu un randament excelent? Subliniez ca digitalizarea, odata implementata, are sanse minime sa mai fie limitata. Cand un om se obisnuieste cu binele este aproape imposibil sa il mai scoti din confortul noii vieti. De fapt, exact asta trebuia sa se intample ca sa fie grabit si implementat procesul de digitalizare peste tot. Are si Covidul o parte buna...

3. Daca sunteti rentieri, detinator al unui office si asteptati de peste 6 luni sa gasiti un client, credeti ca piata va reveni la ceea ce era in anul 2019? Daca oamenii activi s-au obisnuit sa lucreze de acasa, credeti ca la sfarsitul pandemiei vor navali din nou spre birouri? Astfel, aveti sanse sa imbatraniti mai repede, stresati ca aveti ceva ce nu produce nimic. Din contra, consuma si se degradeaza. Daca imobilul detinut se afla intr-o zona cu potential redus de inchiriere sau cladirea a fost construita pe „ieftineala” aveti posibilitatea sa faceti cunostinta cu falimentul, cat de curand. Daca mai spun ca piata imobiliara e deja inundata de oferte concurente cu „de inchiriat” poate ma fac mai bine inteles. Daca nu ma credeti, va invit sa dati o tura prin orice oras mare. Acum, la sfarsit de an. 

4. Atunci cand o piata imobiliara se maturizeaza sau se schimba radical, cine credeti ca va avea succes in viitor? Oamenii care gasesc solutii la noile tendinte - in acord cu cererea si nevoile potentialilor clienti sau cei care se plafoneaza in trecut? Prin natura lui, omul e lacom, dar nu e fraier sa aiba un birou/spatiu, pe care-l tine nefolosit sau neinchiriat. Poate sa-si mareasca confortul locativ, schimband locuinta veche cu una noua, mai mare si mai frumoasa. Poate sa se reorienteze si sa se mute la casa, in loc de un apartament la bloc. Oricine vrea sa stea mai bine acolo unde isi petrece timpul, dar nu va fi dispus sa cheltuiasca bani mai multi intr-un spatiu care nu e neaparat util.

5. In conditiile actuale, ce segment din domeniul imobiliar credeti ca va fi mai dinamic? Cel comercial sau cel rezidential? Daca ceea ce simt eu se va adeveri si banii se vor misca din ce in ce mai greu in afaceri in viitor, lumea se deveni mult mai pragmatica si snobismul va fi inlocuit de rational. La ce vom putea renunta, vom renunta. Ce vom putea imbunatati, vom imbunatati. Daca aveti un credit la banca pentru un apartament consider ca gasiti mai usor un chirias pentru locuinta decat unul pentru birou. Cu banii din chirie puteti sa acoperiti macar o parte din rata lunara, dar fara un chirias bun pentru birouri aduceti bani de acasa. Oamenii momentului se adapteaza vremurilor si castigatori vor fi cei care fac primii o transformare imobiliara. „Pionierii” schimbarii vor deveni lideri si vor fi urmati de alti oameni activi, cu curaj si initiativa. Este vremea unui nou inceput, unei noi perspective imobiliare, care necesita o adaptare continua la schimbarile din economie. 

La capatul pandemiei vor fi multe oportunitati, antreprenori pragmatici si afaceri mai sanatoase. Acest editorial nu este pentru pesimisti, ci pentru cei care gandesc pozitiv si se regasesc intr-un viitor mai bun. Pandemia va trece, viata merge inainte si va fi cum ne-o pregatim inca de acum.

Sunt multi visatori care spera sa repete performantele dinainte de Covid, insa o piata activa implica o minima viziune. Alfel nu ai ce cauta in afaceri. In opinia mea, segmentul de birouri si comercial, cu mici exceptii, nu va mai fi ce a fost. A spune astazi ca vom trai la fel in viitor este ca si cum am spune ca nu ne putem lipsi de trecut.