John le Carré, „tatăl spionilor”, a murit la vârsta de 89 de ani

Autor: Eduard Ivanovici 14.12.2020

Scriitorul de romane de spionaj John le Carré a murit la vârsta de 89 de ani în urma unei pneumonii, transmite BBC.

Colegii de breaslă nu au întârziat să îşi prezinte omagiile. Stephen King – unul dintre cei mai populari autori din ultima jumătate de secol – l-a descris pe John le Carré drept „un gigant al literaturii şi un spirit umanitar”.

Scriitorul de ficţiune istorică Robert Harris, a declarat că le Carré, care şi-a transpus experienţa de spion în majoritatea cărţilor pe care le-a lansat de-a lungul Războiului Rece, a fost unul „dintre cei mai mari romancieri britanici din perioada postbelică”.

Margaret Atwood, autoarea romanului „Povestea slujitoarei”, a scris pe Twitter că romanele în care apare personajul George Smiley – descris de le Carré drept un „antidot” pentru James Bond – reprezintă „cheia pentru înţelegerea evenimentelor de la mijlocul secolului 20”.

„Am pierdut o personalitate grozavă a literaturii engleze, un om cu spirit, umor, inteligenţă şi bunătate”, a declarat agentul lui le Carré.

Deceniile care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial au fost dominate de tensiunile dintre Statele Unite şi URSS, alături de aliaţii din blocul de vest şi, respectiv, blocul de est.  Detaliile perioadei respective (1945-1991) au fost surprinse de le Carré, al cărui nume real a fost de fapt David Cornwell, în romane precum „Spionul care a ieşit din joc” (1963), „Oamenii lui Smiley” (1979) şi „Casa Rusia” (1989).

John le Carré şi-a încheiat cariera de spion în 1964, după ce numele său a fost obţinut de către un agent dublu an Uniunii Sovietice, incident care a inspirat intriga pentru „Un spion care ştia prea multe”.