Premierul britanic Boris Johnson susţine că este pregătit pentru orice rezultat al negocierilor pentru acordul Brexit

Autor: Mihai Draghici 14.12.2020

Marea Britanie este pregătită pentru orice rezultat al negocierilor cu Uniunea Europeană pe tema configurării relaţiilor post-Brexit, anunţă Guvernul Boris Johnson.

"Premierul depune eforturi pentru a vedea dacă putem ajunge la un acord. Sper că va apărea o mişcare din partea Uniunii Europene pentru a ajunge la un acord. Dar noi suntem pregătiţi pentru orice rezultat", a declarat Matthew Hancock, ministrul britanic al Sănătăţii şi Asistenţei Sociale, citat de agenţia de presă Reuters.

Încheierea tranziţiei post-Brexit fără acord este "cel mai probabil" scenariu, a afirmat, duminică după-amiază, premierul britanic, Boris Johnson, iar Marea Britanie a pregătit deja măsuri de urgenţă.

Negocierile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană pe tema configurării viitoarelor relaţii bilaterale sunt în impas. Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat că a stabilit duminică împreună cu premierul britanic, Boris Johnson, continuarea negocierilor, în speranţa obţinerii unui acord. "Am avut o discuţie utilă cu Boris Johnson în această dimineaţă. Am stabilit că negocierile vor continua", a afirmat Ursula von der Leyen, prin Twitter.

Însă negocierile nu pot continua prea mult timp, în contextul în care tranziţia post-Brexit expiră pe 1 ianuarie 2021, iar Boris Johnson nu vrea prelungirea acesteia. Chiar dacă ar ajunge la un acord în următoarele zile, noul tratat va trebui ratificat urgent de Parlamentul European, de parlamentele celor 27 de state membre UE şi de cel britanic.

"După cum stau lucrurile, mi-e teamă că încă avem poziţii foarte distanţate în chestiuni centrale. Cel mai probabil lucru acum este să ne pregătim de termenii Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC)", adică de situaţia lipsei unui acord, a declarat Boris Johnson.

La rândul său, Uniunea Europeană a prezentat o serie de măsuri de urgenţă pentru menţinerea legăturilor de transport cu Marea Britanie pe o durată limitată în scenariul expirării fără acord a tranziţiei post-Brexit.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis la reuniunea Consiliului European că probabilitatea încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit este mai mare decât ajungerea la o soluţie.