Polonia: Procesul de“repolonizare“ a sectorului energetic a fost demarat: Companiile de stat au depus o ofertă pentru achiziţia activelor grupului CEZ din Cehia

Autor: Catalina Apostoiu 15.12.2020

Companiile poloneze din sectorul energetic PGNiG şi PGE au depus o ofertă comună neangajantă pentru achiziţia activelor poloneze ale concernului energetic ceh CEZ Group, mişcarea fiind parte a unei strategii de repolonizare a sectorului energetic, relatează The First News.

Activele includ atât centrale de cogenerare din Skawina şi Chorzow, cât şi unităţi care furnizează servicii com­plementare.

CEZ a deschis procesul de depunere de scrisori de intenţie, având drept termen limită data de 29 septembrie, acesta intenţionând să vândă CEZ Skawina, CEZ Chorzow, CEZ Energy Products Poland şi CEZ Poland.

Grupul ceh a anunţat că până la data limită a primit 14 de­claraţii din partea unor investitori potenţiali. Termenul limită pentru depunerea ofertelor iniţiale a expirat pe 7 decembrie.

Potrivit strategiei publicate în luna mai a anului trecut, CEZ doreşte să se concentreze mai mult pe piaţa sa locală şi vrea să iasă de pe segmente şi pieţe cu perspective slabe.

La începutul lunii octombrie, CEO-ul PGE Wojciech Dabrowski anunţa că activele poloneze ale grupului CEZ sunt în aria de interes a grupului şi că PGE va depune o ofertă de preluare. CEO-ul PGNiG Jerzy Kwieckinski s-a declarat la rândul său interesat de „repolonizarea activelor din segmentul încălzirii“, potrivit Warsaw Voice.

În cadrul unui interviu recent, Kwiecinski declarat că grupul său“este interesat de diverse active de pe segmentul serviciilor de încălzie şi analizează constant ce se întâmplă pe această piaţă“, scrie The First News.

„Urmărim aşa-numita repolonizare a activelor din sectorul energiei.“

„Acestea sunt de vânzare şi sunt active cu o amprentă de carbon semnificativă şi credem că putem face faţă acestui lucru. Nu toate companiile ar fi capabile să facă faţă unor astfel de provocări“, a adăugat acesta.

Kwiecinski a mai precizat că în cazul preluărilor de active de încălzire sunt necesare investiţii ulterioare. Acesta a indicat că PGNiG, ca lider al pieţei poloneze a gazelor, este interesat să deţină clienţi buni pe segmentul gazelor pe termen lung, iar astfel de clienţi sunt companii din sectorul încălzirii.

La mijlocul lunii noiembrie, un consorţiu alcătuit din PGNiG şi PGE a depus de asemenea o ofertă preliminară neangajantă pentru achiziţia activelor deţinute de Fortum Holding din Finlanda în Polonia. Fortum deţine active pe segmentul de încălzire în cinci oraşe poloneze.

În ultima vreme se discută şi despre o“repolonizare“ a pieţei de mass-media din Polonia, după ce gigantul petrolier deţinut de stat PKN Orlen a anunţat că negociază achiziţia Polska Press Group, publisherul care deţine 20 din 24 de cotidiene din Polonia, deţinut de compania germană Verlagsgruppe Passau (VPG).