Finanţe personale. Bill Gates, investitor la Fondul Proprietatea, dar şi la sud-africanii care au eMAG, Autovit şi OLX în România

Autor: Liviu Popescu 16.12.2020

Prin intermediul fundaţiei caritabile pe care o controlează împreună cu soţia sa, Bill Gates, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri la nivel mondial, este investitor la Fondul Proprietatea (simbol bursier FP), societate listată dual la bursa de la Bucureşti şi la cea de la Londra, arată cel mai recent raport anual al fundaţiei publicat în această săptămână.

Astfel, prin intermediul Bill & Melinda Gates Foun­da­tion, cea mai mare organizaţie filantropică la nivel mondial, cu active în gestionare de aproape 50 mld. dolari la final de 2019, miliardarul american este investitor la Fondul Proprie­ta­tea, ceea ce înseamnă că are expunere indi­rectă la compa­nii de importanţă strategică pentru Ro­mâ­nia, precum Hidro­elec­trica, Petrom, Nuclearelectrica, în con­textul în care fondul este acţionar direct la aceste societăţi.

Miliardarul american este investitor şi la com­pania sud-africană Naspers, acţionarul majoritar al celui mai mare re­tai­ler online din România – eMag, cu un plasa­ment de 19,5 mil. dolari, dar şi la Naspers – companie care gru­pea­ză opera­ţiunile din e-commerce ale Naspers, cu 4,5 mil. dolari.