Plusurile şi minusurile unei industrii de 50 de miliarde de lei: avem o capacitate mare de producţie de alimente, dar nu procesăm suficient
„România are un potenţial de creştere incredibil. Suntem în continuare un net exportator de materii prime şi un net importator de produse alimentare finite.“
Industria alimentară românească, cu tot cu importuri, este evaluată la peste 50 miliarde lei în 2019 şi s-ar putea dubla în contextul investiţiilor în procesare, pe de o parte, dar şi în producţie primară, pe de altă parte. În ceea ce priveşte producţia vegetală, de fructe sau legume, România stă bine, dar la producţia zootehnică şchiopătează.
Cifra de afaceri a companiilor din România care au activităţi de producţie în industria alimentară a crescut cu peste 50% din 2008, când a fost de 31,5 miliarde de lei, până în 2019, când s-a apropiat de 48 de miliarde de lei, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului. ZF a luat în calcul doar codurile CAEN de producţie din industria alimentară, nu şi codurile CAEN de importuri, şi nu a inclus şi producţia băuturilor.
„România are un potenţial de creştere incredibil. Suntem în continuare un net exportator de materii prime şi un net importator de produse alimentare finite. E clar că e foarte mult loc de creştere şi avem practic lângă noi tot ce avem nevoie ca să creştem în domeniul zootehnic. (...) În domeniul suin avem nevoie să triplăm producţia doar ca să ajungem self-sufficient, să nu mai avem nevoie de importuri“, afirmă Andrei Soare, general manager al Fatrom, producător şi distribuitor de aditivi furajeri şi jucător din piaţa de producţie de porci.
România creşte anual circa 3,9 milioane de porci, iar în 2019 a importat 1,6 milioane de purcei şi dintr-un consum de 739.000 de tone de carne de porc doar 289.000 de tone de carne au provenit din porci născuţi şi crescuţi în România, adică de la 3,75 milioane de porci, fătaţi de 138.000 de scroafe, potrivit datelor oferite de reprezentanţii Ministerului Agriculturii.
România are nevoie de încă 175.000 de scroafe pentru a-şi asigura necesarul de carne de porc pentru populaţie, pentru că din cauza virusului pestei porcine africane, prezent pe teritoriul României din iulie 2017, a sacrificat peste 540.000 de porci, iar pagubele financiare produse au fost de circa 2 miliarde de euro, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.
„În 10-15 ani este posibil să ne hrănim cu carne de porc românească. Trebuie să avem însă în vedere că e un sector unde e nevoie mare de capital şi investiţii pentru a crea ferme de producţie de suine. Dacă nu există o strategie asumată la nivel guvernamental pe termen lung pentru acest domeniu pe care eu îl consider strategic, e dificil ca antreprenorii să vină să dezvolte fără să aibă o perspectivă clară. Guvernanţii trebuie să susţină dezvoltarea acestui sector“, mai spune Andrei Soare.
În prezent, în majoritatea judeţelor din România este interzis exportul de carne de porc în Uniunea Europeană, din cauza evoluţiei virusului pestei porcine africane, producătorilor retrăgându-li-se ştampila ovală, care asigură consumatorii că produsele puse pe piaţă sunt de calitate şi sigure.
„Abatoarele existente şi fabricile autorizate pot procesa la capacitate maximă de 4-5 ori mai mult decât producţia de carne din România, am putea hrăni România şi jumătate din Europa, dar noi facem doar 30% din carnea de porc de consum pentru România. (...) Trebuie să eradicăm pesta porcină, pentru că pune piedici dezvoltării“, spune Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară (Romalimenta) şi preşedintele Angst, unul dintre cei mai importanţi producători de mezeluri.
Totuşi, pentru a lucra la capacitate maximă, Grigore Horoi, preşedintele Agricola Bacău, unul dintre cei mai importanţi producători de carne de pui şi mezeluri, dar şi produse ready meal, susţine că industria procesatoare de carne necesită investiţii foarte mari în infrastructură şi echipamente, dar în acelaşi timp şi în resurse umane.
România are, în prezent, 185 de abatoare autorizate, iar capacitatea de abatorizare este de aproape patru ori mai mare decât numărul de animale pe care îl care, potrivit datelor de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi de la Ministerul Agriculturii.
De asemenea, la nivel naţional sunt peste 150 de fabrici de prelucrare a laptelui crud, cu 100 mai puţine decât acum un deceniu, însă capacitatea de producţie a acestora este dublă faţă de cât se lucrează. Anual se procesează 1,5-1,7 miliarde de litri de lapte, dar capacitatea maximă este de 2,5-2,8 miliarde de litri de lapte, spun surse din piaţă, experte în domeniul lactatelor.
„Ungaria şi Polonia ne iau locul la raft“, susţine Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).
Totodată, deşi România produce circa 10 milioane de tone grâu anual, majoritatea pleacă la export, pentru că, spune Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj, unul dintre cei mai mari producători şi comercianţi de cereale din România, „sunt prea puţini procesatori în România pentru a fi consumată materia primă disponibilă“.
El adaugă că dacă ar fi mai mulţi procesatori, producătorii ar da toată materia primă pe piaţa internă, dar este nevoie de timp şi de condiţii pentru a apărea procesatorii. Românii sunt şi mari consumatori de pâine, cu un consum anual de 96,5 kg per cap de locuitor, potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică în 2019.
Producţia anuală de pâine din România este de 1,5 milioane de tone, conform datelor de la Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN). În fiecare an se importă circa 800.000 de tone de pâine congelată, susţine anterior Laurenţiu Baciu, fostul preşedinte al Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Cu alte cuvinte, chiar dacă industria alimentară creşte an de an, la o piaţă agricolă de aproape 40 de miliarde de lei piaţa alimentară ar fi trebuit să fie cel puţin dublă.
Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară: Abatoarele existente şi fabricile autorizate pot procesa la capacitate maximă de 4-5 ori mai mult decât producţia de carne din România, am putea hrăni România şi jumătate din Europa, dar noi facem doar 30% din carnea de porc de consum pentru România. (...) Trebuie să eradicăm pesta porcină, pentru că pune piedici dezvoltării.