Florin Cîţu ar fi putut lua preşedinţia Senatului, în cazul în care îi lăsa cale liberă lui Orban spre poziţia de premier

Autor: Laura Buciu 16.12.2020

Varianta în care Florin Cîţu se retrage şi îl lasă premier pe Ludovic Orban este discutată de liderii liberali, care i-ar oferi preşedinţia Senatului. Cîţu refuză şi preferă să rămână ministru de Finanţe. Încă nu există consens între forţele de dreapta, susţin surse politice, pentru Aleph News.

Surse politice au declarat, pentru Aleph News, că miercuri, în PNL, Ludovic Orban a prezentat soluţia ca el să fie premier pentru a debloca negocierile cu USR PLUS şi UDMR, pentru formarea majorităţii. Paşii propuşi ar fi fost discutaţi de Orban, cu preşedintele Klaus Iohannis.

Mai mulţi lideri liberali, între care Raluca Turcan, Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău i-ar fi spus, însă lui Orban, că e destul de complicat ca Florin Cîţu să se retragă din nou şi să nu mai fie propunerea de premier susţinut de PNL, mai ales că a făcut acest lucru şi în februarie.

Cu toate acestea, variante de deblocare a negocierilor pentru formarea majorităţii nu mai există.

Pentru ca Florin Cîţu să renunţe la a fi premier, i s-a propus să fie preşedintele Senatului, însă, susţin sursele citate, acesta nu a fost de acord şi ar fi spus că îşi doreşte să rămână la Ministerul Finanţelor.

Discuţiilor au rămas fără o concluzie.

În discuţiile pentru formarea majorităţii au fost liberali care au cerut un acord scris, în care fiecare formaţiune să semneze că-l susţine pe Orban premier.

La ora transmiterii ştirii, Ludovic Orban este la sediul PNL, unde aşteaptă răspunsul USR PLUS la propunerile PNL.

Cei de la USR PLUS se întâlnesc miercuri în mai multe şedinţe, dar la Comitetul Politic nu va exista o decizie fermă pentru susţinerea sau respingerea lui Orban. Liderii USR PLUS îşi stabilesc strategii pentru mai multe oferte şi scenarii pe care le vor prezenta joi la negocieri, susţin surse politice.