Coronavirusul loveşte iar: a doilea lockdown încetineşte din nou cea mai mare economie a Europei

Autor: Catalina Apostoiu 17.12.2020

Procesul de însănătoşire a economiei germane, cea mai mare din zona euro, a fost întrerupt probabil deocamdată, iar PIB-ul german s-ar putea contracta din nou în ultimul trimestru al acestui an, potrivit ultimului raport al institutului german Ifo.

Institutul prognozează un declin de 5,1% al economiei germane în 2020. Acesta presupune că măsurile luate pentru gestionarea pandemiei din luna noiembrie vor rămâne în vigoare până în martie 2021, fiind ulterior relaxate gradual. În acest context, PIB-ul ajustat la preţuri este de aşteptat să avanseze cu 4,2% în 2021. În 2022, redresarea va continua, deşi ritmul va încetini considerabil faţă de anul anterior.

Cancelarul german Angela Merkel a sugerat că măsurile stricte de carantină intrate în vigoare de ieri vor fi menţinute dincolo de luna ianuarie în condiţiile în care numărul zilnic de decese a atins un nivel record, notează Bloomberg.

Declinul aşteptat pe trimestrul patru va fi foarte inegal distribuit la nivelul sectoarelor economice, anticipează Ifo. În timp ce valoarea adăugată din industria de hoteluri şi restaurante şi alte servicii ar putea suferi scăderi de două cifre, sectorul manufacturier îşi continuă recuperarea. Investiţiile şi exporturile ar trebui să-şi continue creşterea în trimestrul patru, în timp ce cheltuielile consumatorilor scad.

Redresarea la nivel mondial a sectorului manufacturier a susţinut industria germană înainte ca ţara să intre într-un nou lockdown, dar a dus şi la blocaje şi creşteri rapide de preţuri, potrivit Bloomberg.

Activitatea fabricilor germane a continuat să avanseze puternic în această lună, relevă indicatorul PMI al IHS Markit. Însă creşterea cererii a venit cu presiuni în creştere pe lanţurile de aprovizionare, dar şi cu deficite de materii prime care au determinat cele mai mari creşteri de preţuri din martie 2019.

Criza coronavirusului a întrerupt brusc avansul pieţei muncii din Germania, lăsând urme adânci în pofida schemelor de şomaj tehnic, indică ifo. În 2020, numărul şomerilor ar putea creşte cu o medie de aproximativ 434.000 la 2,7 milioane. Rata şomajului se va menţine probabil în jurul aceluiaşi nivel în 2021, iar în 2022 în medie 2,5 milioane de nemţi ar putea fi încă înregistraţi ca şomeri.

Şomajul va creşte de la 5,0% anul trecut la 5,9% în acest an şi în 2021, înainte de a scădea la 5,5% în 2022, previzionează institutul german

Investiţiile corporate ar putea scădea cu 7% în 2020 în termeni anuali, înainte de o redresare solidă de 6,8% în 2021.

Chiar în condiţiile eforturilor făcute de guvernul german pentru susţinerea economiei, pandemia va pune presiune pe activitatea companiilor şi va duce la falimente în rândul acestora, avertizează şeful institutului economic german DIW, potrivit Bloomberg. Acesta se aşteaptă la un declin al economiei germane în primul trimestru al anului viitor.