Preşedintele Iohannis a convocat Parlamentul pentru 21 decembrie, dar desemnarea premierului rămâne o mare problemă

Autor: Iulian Anghel 17.12.2020

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat noul parlament pentru 21 decembrie. Acesta trebuie să învestească guvernul. Sunt paşi constituţionali ce trebuie parcurşi - unii obligatorii. Prima obligaţie este convocarea parlamentului. Nu este obligatorie învestirea guvernului într-un timp anume.

Potrivit Constituţiei, art. 63 (al. 3), Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri. Preşedintele a convocat parlamentul pe 21 decembrie. Acest nou parlament trebuie să dea votul de învestitură pentru noul guvern.

Procedural, potrivit legii fundamentale, premierul desemnat (desemnarea se face de şeful statului) are la dispoziţie 10 zile pentru a-şi forma echipa şi programul de guvernare pe care trebuie să-l prezinte Legislativului spre aprobare.

Preşedintele nu a desemnat un premier – deşi conducerea PNL cât şi şeful statului l-au agreat pentru această poziţie pe Florin Cîţu, actualul ministru de finanţe, în vreme ce fostul şef al executivului, Ludovic Orban, ar fi urmat să ocupe fotoliul de şef al deputaţilor. Însă, cum lucrurile nu merg pe atât de bine cum voiau liberalii (poziţia de şef al Camerei este dorită şi de Dan Barna, şeful USR, a doua formaţiune politică ca pondere în viitoarea coaliţie), preşedintele a ales să nu desemneze un candidat la poziţia de prim-ministru, anunţată deja (Florin Cîţu), pentru că, de la momentul desemnării, începe să se scurgă nisipul din clepsidra celor zece zile în care un premier desemnat, neştiut, trebuie să-şi prezinte echipa, necunosută acum, şi un program de guvernare, la rându-i, franjuri.

Orban şi-a manifestat intenţia de a ataca un nou mandat de prim-ministru, într-o şedinţă de partid. Asta ar însemna o umilire, însă, a ministrului de finanţe care deja ar renunţa, pentru a doua oară, în favoarea lui Orban. Şeful statului a spus că-l va desemna pe Orban, dacă va avea acceptul întregii presupuse coaliţii viitoare.