Unsprezece asociaţii din domeniul eficienţei energetice cer guvernului fonduri de 4 mld. euro pentru eficienţa energetică a clădirilor

Autor: Alina-Elena Vasiliu 17.12.2020

Unsprezece asociaţii profesionale şi patronale din domeniul eficienţei energetice a clădirilor solicită guvernului alocarea a 4 miliarde de euro pentru eficienţa energetică a clădirilor, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). În prezent, suma pusă în discuţie este de 1,2 miliarde de euro.

„Această sumă nu este aleasă întâmplător, ci este echivalentă cu proporţia de emisii de gaze cu efect de seră ce revine sectorului clădirilor. Acestea produc 36% din aceste emisii, aşa că ar trebui să îi revină cel puţin 4 miliarde din cele 11,3 miliarde rezervate României pentru proiecte cu impact asupra reducerii emisiilor de carbon conform Pactului Ecologic European (Green Deal)”, spun semnatarii scrisorii deschise.

Investiţiile în renovările de clădiri returnează beneficii economice, sociale şi de mediu, precum crearea rapidă de noi locuri de muncă, relansarea economică, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, conform Comisiei Europene şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA), mai spun reprezentanţii celor 11 asociaţii.

„România are un nivel extrem de scăzut al alocărilor de bani pentru clădiri comparativ cu nivelul european. Spre exemplu, Bulgaria alocă 1,5 miliarde pentru eficienţa energetică prin PNRR, în condiţiile în care are o populaţie de aproximativ trei ori mai mică.”