Piaţa auto: România îşi păstrează poziţia printre pieţele „pe plus“ în noiembrie, însă lockdownul din primăvară încă nu s-a compensat

Autor: Bogdan Alecu 18.12.2020

Piaţa locală a ocupat locul patru în topul pieţelor în funcţie de înmatricularea autoturismelor noi la nivel de noiembrie, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Din cele 27 de pieţe membre ale Uniunii Europene numai cinci au crescut luna trecută, cu valori cuprinse între 20% în cazul Irlandei şi 0,3% în cazul Danemarcei. La nivelul UE, piaţa a scăzut cu 12% în noiembrie şi cu 26% de la începutul anului.

În ceea ce priveşte marca Dacia, în noiembrie a reuşit să se încadreze în evoluţia pieţei, cu o scădere de 14% la nivelul pieţelor europene, luând în calcul şi Marea Britanie, Elveţia sau Norvegia, păstrând o cotă de piaţă de 3,4%. De asemenea, la nivelul primelor 11 luni ale anului, Dacia a înregistrat o scădere a cotei de piaţă, de la 3,6% în intervalul ianuarie-noiembrie 2019, la 3,4% în perioada similară din 2020, când înmatriculările sale au scăzut cu 31%.