Finanţe personale. Cum de a apărut din senin creşterea la SIF-uri şi ce ar putea fi în spatele acesteia. Indicele BET-FI a urcat în două şedinţe cu 5,8%

Autor: Tibi Oprea 18.12.2020

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) au fost ve­detele ultimelor două şedinţe de tranzacţionare, în con­tex­tul în care acţiunile acestora s-au apreciat chiar şi cu peste 9%, în­tr-o piaţă în creştere cu doar 0,2% reflectată prin prisma in­dicelui principal BET, arată datele agregate de ZF de la BVB.

„Mă pot lega de două lucruri. Odată cu creşterea care s-a ma­nifestat pe piaţă începând cu ultima parte a lunii noiem­brie, din păcate SIF-urile nu au cunoscut creşteri importante, chiar au fost şedinţe în care unele dintre ele au înregistrat scă­deri, pe fondul unei lichidităţi slabe. Într-adevăr, de-a lungul lu­nii noiembrie şi chiar în decembrie au fost şi câteva deal-uri. Al doilea motiv poate fi legat de faptul că odată cu apro­pie­rea adunărilor generale ale acţionarilor ce vor avea loc anul viitor poate se mai strâng acţiuni pentru a avea o putere mai mare de vot“, motivează Marcel Murgoci, direc­tor de tran­zacţio­nare la Estinvest, raliul înregistrat de SIF-uri.

La Bursa de Valori Bucureşti nu au apărut ştiri care să influenţeze dinamica SIF-urilor, singurele raportări fiind rapoartele lunare (VAN-uri) care conţin informaţii despre luna noiembrie. Din acestea se observă că discountul de tranzacţionare încă rămâne în picioare, la valori similare cu cele din octombrie.

Indicele BET-FI, cel care urmăreşte evoluţia celor cinci SIF-uri şi a Fondului Proprietatea, a urcat cumulat în şedinţele de miercuri  şi joi cu 5,84%. Cel mai mare avans a fost înregistrat de SIF Banat-Crişana (SIF1), care a crescut cumulat cu 9,2%, fiind urmată de SIF Muntenia (SIF4), cu 9%, în timp ce restul au urcat cu 6%-7%, arată calculele realizate de ZF.