Oficial. UiPath anunţă că a depus actele pentru listarea la Bursă în SUA în 2021. Surse: Compania minune care a pornit din România dintr-un apartament din Delea Veche a ajuns la venituri anuale de 500 mil. dolari şi ţinteşte o evaluare de 20 mld. dolari

Autor: Adrian Seceleanu 18.12.2020

UiPath, un start-up fondat în România condus de fostul angajat al Microsoft Daniel Dines, care a ajuns unul dintre liderii globali ai industriei de roboţi software - aplicaţii care înlocuiesc oamenii în realizarea activităţilor repetitive din birouri - a depus actele pentru listarea la bursă în 2021, a anunţat compania care acum are sediul în New York.

Anunţul UiPath este unul sec, care include puţine detalii, câtă vreme compania aşteaptă aprobarea Comisiei pentru Valori Mobiliare (SEC) pentru a merge mai departe cu acest proces. “Dimensiunea şi preţul ofertei nu au fost încă stabilite”, au menţionat reprezentanţii UiPath.

Bloomberg oferă detalii suplimentare despre listare citând surse din piaţă. Astfel, conform sursei menţionate, UiPath ar putea fi listată la o valoare de peste 20 de miliarde de dolari iar procesul ar putea avea loc în prima jumătate a anului 2021. UiPath a lucrat cu JPMorgan Chase & Co., Morgan Stanley, Bank of America Corp. şi Credit Suisse Group AG, a raportat Bloomberg.

UiPath are acum venituri recurente anuale de aproximativ 500 de milioane de dolari, au adăugat două persoane familiare cu această chestiune.

UiPath anunţase în iulie că a fost evaluată la 10,2 miliarde de dolari într-o rundă de finanţare de 225 de milioane de dolari. Evaluarea crescuse astfel de la 7 miliarde de dolari, stabilită  într-o rundă anterioară de finanţare din aprilie 2019.

UiPath concurează cu jucători precum Automation Anywhere Inc., companie susţinută de SoftBank Group Corp.

Bloomberg notează că dacă planurile merg înainte UiPath s-ar alătura unui grup de startup-uri de tehnologie care doresc să se listeze anul viitor, după ce planurile lor de listare au fost întârziate de pandemia de coronavirus. Compania digitală de jocuri video Roblox Corp., serviciul de întâlniri online Bumble, platforma de livrare a produselor alimentare Instacart Inc. şi furnizorul de credite online de credite ipotecare Better.com se numără printre cei aşteptaţi să se listeze.

Printre investitorii în UiPath se numără unii dintre cei mai mari jucători de pe această piaţă din lume, respectiv: Accel, Sequoia Capital, Coatue Management, Tiger Global Management LLC şi Tencent Holdings Ltd.