Studiu: Ce îşi doresc angajaţii români după pandemie şi cât de mulţumiţi sunt de locul de muncă

Autor: Laura Buciu 19.12.2020

38% din români îşi doresc să lucreze şi de acasă, după criza Covid-19 şi doar 43% din angajaţii români sunt mulţumiţi de locul lor de muncă, arată un studiu realizat de Randstad Workmonitor  în luna decembrie. Mulţi vor să se întoarcă la birou sau într-un sistem hibrid, pentru a socializa mai mult.

Studiul Randstad Workmonitor Decembrie 2020 a arătat că peste jumătate din angajaţii din din România (54.38%) simt că sunt susţinuţi de angajatorul lor, mental şi emoţional, în timpul pandemiei, faţă de media globală, de 71%, conform studiului.

O diferenţă de peste 15% se remarcă între angajaţii români şi cei din alte ţări din Europa de Est în ce priveşte numărul celor care spun că au echipamentul şi tehnologia pentru a face faţă digitalizării la serviciu (54,63% faţă de 70% în Europa de Est şi 79% media globală).

Procentul celor mulţumiţi de locul lor de muncă este considerabil mai scăzut în România (43,50%), comparativ cu alte ţări din această parte a Europei (75%).

Indexul de mobilitate (probabilitatea ca o persoană să se angajeze în altă companie, în următoarele şase luni) se menţine relativ constant, în ultimii ani, cu o uşoară scădere în 2020. 22,75% dintre români spun că au căutat în 2020 noi oportunităţi profesionale, faţă de media declarată de forţa de muncă din Europa de Est, de 29%. 20.3% dintre aceştia au schimbat efectiv serviciul, comparativ cu 23% din restul ţărilor din regiune.

„Dinamica modului în care ne desfăşurăm activitatea se schimbă de la o zi la alta. Cu siguranţă 2021 va veni cu noutăţi în ce priveşte felul în care angajaţii se raportează la locul lor de muncă. Studiul Randstad Workmonitor, efectuat la fiecare şase luni, este util în demersul companiilor de a menţine un mediu de lucru sănătos şi de a avea angajaţi implicaţi. Ţinând cont de preferinţele declarate ale acestora, ele pot începe deja să se pregătească pentru biroul viitorului şi să îşi (re)definească propunerea de valoare ca angajatori", spune Mihaela Maranca, Country Manager, Randstad România.
Studiul a mai arătat că pentru aproape 40% dintre angajaţii români a fost provocator să înveţe noi abilităţi pentru a se adapta la lucrul în perioada pandemiei, procent aliniat cu media globală. î

Într-un singur an, puterea a trecut de la angajaţi la angajatori, care se află acum în situaţia de a alege dintr-o ofertă mai mare de forţă de muncă. Cu toate acestea, aproape 50% din angajaţi consideră că, în perioada post-Covid, companiile vor avea dificultăţi să găsească talentele potrivite.

Întrebaţi ce aşteaptă de la organizaţia unde lucrează, după ce se încheie perioada Covid-19, 64% din repondenţii din Europa de Est au numit pe primul loc siguranţa locului de muncă.
Despre posibilitatea de a continua să lucreze separat de colegii pe care acum câteva luni îi vedeau zilnic, angajaţii intervievaţi spun că îşi doresc şi timp petrecut la birou, atât pentru interacţiunile sociale, cât şi pentru avantajul de a avea un spaţiu de lucru unde să nu fie distraşi.

Nu în ultimul rând, sunt de luat în considerare beneficiile care îi aşteaptă acolo, precum masa zilnică gratuită asigurată.

Programul de lucru hibrid, constând în împărţirea locaţiei de lucru între domiciliu şi birou, este preferat de majoritatea repondenţilor. În acest sens, 38% din români spun că îşi doresc să lucreze şi de acasă, după criza Covid-19. O altă preferinţă care se evidenţiază pentru etapa post-pandemie este programul de muncă flexibil.

Legat de dezvoltarea abilităţilor necesare pentru a avansa în carieră, cel mai scăzut procent este înregistrat de cei care consideră că aceasta este responsabilitatea lor şi nu a angajatorului. Cu toate acestea, 84% din angajaţii din Europa de Est declară că au iniţiativa învăţării de noi competenţe şi sunt încrezători că au abilităţi transferabile, care contribuie la valoarea lor pe piaţa muncii.