ASF: Statutul de piaţă emergentă, obţinut în acest an, începe să-şi arate primii muguri

Autor: Tibi Oprea 18.12.2020

Începutul lui Decembrie a fost promiţător pentru Bursa de Valori Bucureşti. Pe lângă faptul că volatilitatea indicilor s-a redus semnificativ în această lună, mai multe companii private şi-au îndreptat ochii spre oportunităţile de finanţare oferite de piaţa de capital, viaţa Bursei de la Bucureşti fiind marcată de câteva evenimente semnificative, transmite Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Este de consemnat aşadar faptul că două companii româneşti au apelat la Bursă pentru a-şi finanţa planurile de dezvoltare.

Pe data de 8 decembrie a acestui an, obligaţiunile corporative emise de Agroserv Măriuţa, o companie 100% românească, au început să fie tranzacţionate în cadrul Sistemului Multilateral de Tranzacţionare. Firma, cunoscută prin brandul de lactate Lăptăria cu Caimac, a derulat în luna noiembrie un plasament privat prin care a vândut obligaţiuni denominate în euro, în valoare de 3 milioane euro. Obligaţiunile au scadenţă în noiembrie 2025 şi o dobândă de 5,25%.

O zi mai târziu, acţiunile companiei autohtone de marketing afiliat 2Performant au început tranzacţionarea pe piaţa AeRO din cadrul Sistemului Multilateral de Tranzacţionare, iar pe data de 15 decembrie 2020, obligaţiunile subordonate denominate în euro emise de Patria Bank au intrat la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată. Valoarea emisiunii este de 8.187.000 euro, cu o dobândă fixă de 6,5% plătibilă semestrial şi cu scadenţă în octombrie 2028.

Aşadar, statutul de piaţă emergentă, obţinut în acest an, începe să-şi arate primii muguri, ceea ce este de remarcat, mai ales în această perioadă destul de atipică pentru mediul financiar şi economic. Acest lucru ne îndeamnă să privim cu optimism la anul ce urmează şi, de ce nu, să ne gândim că Bursa de Valori Bucureşti ar putea deveni, într-un viitor nu prea îndepărtat, un hub regional important.

Raportul săptămânal de tendinţe şi riscuri pe pieţele financiare locale şi internaţionale, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, reprezintă o radiografie a evoluţiei principalilor indicatori macroeconomici şi a indicilor bursieri, la nivel local şi global.