Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca ia 21 mil. euro de la BEI pentru dezvoltarea infrastructurii de educaţie, cercetare şi inovare

Autor: Cristina Bellu 18.12.2020

Banca Europeană de Investiţii (BEI) a acordat un împrumut de 21 mil. euro, pe o perioadă de 25 de ani, Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), pentru dezvoltarea infrastructurii de educaţie, cercetare şi inovare a instituţiei.

Contractul face parte din noul program de finanţare pentru învăţământul superior din România (2021-2025), în valoare de 100 milioane euro, optimizat de BEI şi garantat de Fondul European pentru Investiţii Strategice, şi reprezintă primul sprijin acordat unei universităţi din România de către Banca Europeană de Investiţii în cadrul acestui program de susţinere a învăţământului universitar.

„Sprijinul BEI acordat universităţii noastre, pentru cel mai mare program de investiţii de capital pe care l-am avut vreodată, va contribui la accelerarea atingerii obiectivelor strategice asumate şi reprezintă contribuţia noastră la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, învăţare şi cercetare oferite studenţilor şi cadrelor noastre didactice. Suntem mândri că Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este prima universitate din ţară care a primit aprobarea BEI de finanţare prin programul de împrumut pentru dezvoltarea instituţiilor de învăţământ superior din România 2021-2025, spune  Vasile Ţopa, rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

Concret, investiţiile în  Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca  vor asigura modernizarea infrastructurii educaţionale, destinată specializărilor inteligente localizate în 3 clădiri existente, crearea unui complex Hub UT Cluj constând din spaţii pentru conferinţe, workshop-uri, găzduirea de spin-off-uri, precum şi construirea de noi spaţii de cazare pentru 300 de studenţi, alături de renovarea celor existente.

De asemenea, sunt luate în calcul şi construcţia unei clădiri destinată Institutului de cercetare în domeniul inteligenţei artificiale precum şi mutarea bibliotecii universităţii şi a cantinei în clădiri moderne dotate cu tehnică de ultimă generaţie.

„Banca Europeană de Investiţii are plăcerea de a sprijini ambiţiosul proiect de modernizare a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Finanţarea din partea BEI în valoare de 21 milioane euro, pe o perioadă de 25 de ani, va consolida şi mai mult excelenţa academică şi ştiinţifică a UTCN, demonstrând modul în care investiţiile vizionare în învăţământul superior pot îmbunătăţi educaţia, cercetarea, inovarea şi eficienţa energetică”, completează Christian Kettel Thomsen, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, responsabil pentru România.

În prezent, BEI examinează posibilitatea finanţării mai multor universităţi din ţară, alte proiecte urmând să fie anunţate în săptămânile următoare. Programul propus pentru perioada 2021-2025 urmează acordului de finanţare semnat de BEI cu Universitatea Politehnica din Bucureşti în anul 2019, în valoare de 25 milioane euro care s-a dovedit  a fi de un real succes şi care se doreşte a fi multiplicat prin programul nou propus.